Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt inklapbaar verkeerslicht

  • binnenland

Vandaag – donderdag 23 april –  neemt de gemeente Rotterdam een inklapbaar verkeerslicht in gebruik. Deze zogenoemde ‘klappaal’ is ontwikkeld in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam en in samenwerking met de gemeente. Hij staat op de kruising Doklaan/Waalhavennoordzijde. Op dit gevaarlijk kruispunt zou een traditioneel exemplaar op de middenberm in de weg staan van de exceptionele transporten van de stukgoedbedrijven die daar langskomen.  

Voor zover bekend is dit ’s werelds eerste inklapbare verkeerslicht. Verkeersborden op kruisingen worden wel vaker uitneembaar gemaakt, maar verkeerslichten kunnen dat niet want die zijn aangesloten op een elektronische systemen.

Onder de grond
Het gaat om het verkeerslicht op de middenberm. De paal kan nu met de hand neergeklapt worden en komt dan in een opvangbak onder de grond te liggen. Vervolgens wordt er een deksel op gelegd zodat het transport er overheen kan rijden. Een speciaal transport gaat alleen met een hiervoor aangevraagde vergunning over de weg. Hierbij zijn ook verkeersregelaars aanwezig die het verkeerslicht naar beneden kunnen klappen.

Herontwikkeling Waalhaven
De klappaal maakt deel uit van de herontwikkeling van de Waalhaven Oostzijde om het vestigingsklimaat van de haven te verbeteren en de relatie stad en haven te bevorderen.  Het Havenbedrijf investeert 100 miljoen euro in infrastructuur en herontwikkeling van de oude maar nog steeds vitale Waalhaven tot een ‘service port’ voor maritieme dienstverleners. In een eerder stadium werden reeds drie moderne kantoorpanden van Port City ontwikkeld en kwamen er nieuwe kantoren van Smit Internationale (nu Boskalis), Cargotec en Hapag Lloyd. Bovendien werd Truckpark Rotterdam, goed voor 124 parkeerplaatsen, geopend.

Meer… Port of Rotterdam 

Related news

List of related news articles