Havenbedrijf Rotterdam wil Indonesische diepzeehaven aanleggen

  • binnenland

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in Medan, Noord Sumatra een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met staatshavenbedrijf Pelindo I voor de ontwikkeling van de nieuwe diepzeehaven Kuala Tanjung. Samen met Pelindo I gaat het Havenbedrijf nu een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor die nieuwe haven. Daarvoor wordt een projectorganisatie opgezet waarin een aantal medewerkers van het Havenbedrijf ter plaatse en vanuit Rotterdam zullen worden ingezet. Afhankelijk van de uitkomst van deze haalbaarheidsstudie bekijkt het Havenbedrijf of het een joint venture met Pelindo 1 sluit voor de verdere realisatie van de haven.

Namens het Havenbedrijf tekende CEO Allard Castelein: “We willen onze kennis delen in de bouw, ontwikkeling en management van Kuala Tanjung. We vertrouwen erop dat het Havenbedrijf met Pelindo 1 een sterk team zal vormen om het land te dienen en voor een betere toekomst te zorgen.” De heer Castelein neemt deel aan een Rotterdamse delegatie die onder leiding van Ahmed Aboutaleb door Indonesië reist. De Rotterdamse burgemeester was bij de ondertekening aanwezig en liet weten dat hij hoopte dat de nieuwe haven zal zorgen voor veel nieuwe banen in Sumatra. “Dit is een mooie kans op de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid en om investeerders aan te trekken.”

PoRint
De ontwikkeling van een diepzeehaven in Indonesië past in het buitenland-beleid van het Havenbedrijf dat er onder andere op gericht is om kansen te creëren voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. Deelname in havenontwikkeling in voor de haven interessante landen is één van de manieren om dat te realiseren. Vandaar dat het Havenbedrijf in 2003 een joint venture sloot met de sultan van Oman – Sohar Industrial Port Company – voor de ontwikkeling van de haven van Sohar en dat het zich ook oriënteert in Brazilië om de haven Porto Central te ontwikkelen.

Kuala Tanjung
Kuala Tanjung is een nieuw te ontwikkelen haven nabij de stad Medan aan de Straat van Malacca, één van de belangrijkste scheepvaartroutes van de wereld. De vorig jaar aangetreden president van Indonesië – Joko Widodo (“Jokowi”) – heeft het versterken van de maritieme sector speerpunt van zijn beleid gemaakt om de economie te laten groeien (6 tot 7% per jaar). Kuala Tanjung is één van de hoofdprojecten binnen de nationale maritieme strategie.

Meer… Port of Rotterdam 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten