Havengebied Gent grootste toegevoegde waarde ooit

Het havengebied Gent van North Sea Port overschrijdt voor het eerst de kaap van 8 miljard euro toegevoegde waarde, een nieuw record. Ook de werkgelegenheid en de investeringen stijgen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Bank van België.

De totale werkgelegenheid in het havengebied Gent steeg in 2016 met 1,5 procent. In het havengebied Gent blijft de totale werkgelegenheid jaar na jaar toenemen of minstens stabiel. Met de 34.179 jobs in de havengebieden van Vlissingen en Terneuzen en de 64.193 in het Gentse havengebied is North Sea Port als recente fusiehaven goed voor 98.372 (in)directe banen. Tegen 2020 wil North Sea Port het aantal banen tot 100.000 laten stijgen.

Stijging toegevoegde waarde: een nieuw record
Het Gentse havengebied registreerde in 2016 een totale toegevoegde waarde van 8 miljard euro: 3,9 miljard euro directe toegevoegde waarde, voornamelijk in de goederenbehandeling, handel en de metaalverwerkende (+1,8%) en 4,1 miljard euro indirecte toegevoegde waarde (+2,6%). Dit is het tweede jaar op rij een record. Bovendien wordt voor het eerst de kaap van 8 miljard euro overschreden, met een totale stijging van 2,2 %.

De toegevoegde waarde in de havengebieden van Vlissingen en Terneuzen bedraagt 5,4 miljard euro. Met de 8 miljard van het Gentse havengebied komt North Sea Port op een totaal van 13,4 miljard euro toegevoegde waarde.

Investeringen
In 2016 bedroegen de investeringen in het havengebied Gent 531 miljoen euro. Dit is een stijging van 3,6% en het hoogste peil van minstens de laatste 6 jaar.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten