Havens Maasvlakte 2 krijgen namen Prinsesjes

Drie havens op Maasvlakte 2 krijgen de namen van de Prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane. Koningin Beatrix heeft dat bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het Maasvlakte 2-project. De Koningin onthulde de namen van de Prinses Amaliahaven, de Prinses Alexiahaven en het Prinses Arianekanaal op een bijeenkomst met 250 genodigden bij het nieuwe informatiecentrum FutureLand. Dit staat op de grens van de bestaande Maasvlakte en Maasvlakte 2. Vanaf deze plaats kon het gezelschap de continu varende baggerschepen goed zien, net als het eerste nieuwe land dat sinds deze maand boven het water van de Noordzee uitsteekt.

Naast de drie havens die zijn vernoemd naar de dochters van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima is een haven vernoemd naar Prinses Margriet. Dit lid van het Koninklijk Huis had al een ‘eigen’ haven in het Eemhavengebied, maar die is zeven jaar geleden gedempt om meer ruimte te bieden aan de containeroverslag. Vandaar dat het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam hebben besloten de vierde haven op Maasvlakte 2 naar haar te noemen.

De haven van Rotterdam heeft een lange traditie van het vernoemen van havens naar leden van het Koninklijk Huis. In de jaren ’50 werden in het Eemhavengebied havens vernoemd naar de Prinsessen Beatrix, Margriet en Christina. Later kregen twee havens de namen van de eerste kinderen van Prinses Beatrix: Prins Willem-Alexander en Prins (Johan) Friso. Daar wordt nu dus een derde generatie aan toegevoegd.

Het kiezen van de namen van de jonge prinsesjes staat ook voor de lange termijn focus van het Maasvlakte 2-project. Deze uitbreiding van de haven met 20% moet er voor zorgen dat Rotterdam ook de voor de komende generaties de functie van verreweg de belangrijkste haven van Europa kan blijven vervullen.

Behalve naar leden van het Koninklijk Huis zijn havens in Rotterdam genoemd naar rivieren in Nederland (met name het stadshavens- en Waal-Eemhavengebied), Europa (vooral in de Botlek) en andere continenten (op de Maasvlakte). Daarnaast is er een reeks genummerde ‘Petroleumhavens’ waarvan de naam direct duidelijk maakt dat hier strengere veiligheidsregels gelden dan elders. Tot slot zijn er namen die verwijzen naar oude, geografische benamingen, een enkele illustere Rotterdammer (Caland) of de functie van de betreffende haven.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam N.V., 28-04-2009;