Havenwerkers stellen ultimatum

FNV geeft op 31 december 2015 de werkgevers van de Rotterdamse containersector een ultimatum. De werkgevers hebben tot 6 januari 12.00 om in te gaan op de eisen van de havenwerkers anders zal de containeroverslag enkele dagen stil liggen.

Afgelopen weken stonden regelmatig havenwerkers voor het hoofdkantoor van het Havenbedrijf om gesprekken tussen de vakbonden en de werkgevers te steunen. De werkgevers verlieten de gesprekken zonder akkoord. Vakbonden FNV en CNV stellen nu een laatste ultimatum om stakingen te voorkomen. De bonden willen meer baangarantie voor havenwerkers in de containersector tot tenminste 1 juli 2020.

Stakingen op dit moment in de haven komen slecht uit voor het Havenbedrijf. Door de groeiende concurrentie tussen Europese en wereldwijde havens kan dit de haven schaden.

Door de automatisering van de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte staat bijna een kwart van de banen in de Rotterdamse containersector op de tocht. Met een baangarantie kunnen havenwerkers beter inspelen op de veranderende situatie.