Havenwerkgevers komen werknemers tegemoet na staking

  • binnenland

Na de staking van donderdagmiddag en nacht bij de havencontrolebedrijven Peterson en SGS, heeft Peterson besloten om de gestelde eisen van FNV Havens onverkort te accepteren. De werknemers eisen en krijgen nu van hun werkgever een akkoord op de werkroosters, goede afspraken over duurzame inzetbaarheid en een loonsverhoging van 1,5% per jaar.

Op woensdag 12 april kwam het controlebedrijf Schutter de stakers tegemoet en op vrijdag 14 april het bedrijf Peterson. De verwachting is dat SGS snel zal volgen.

Volgens Asmae Hajjari, onderhandelaar van FNV Havens is het niet meer de vraag óf SGS dezelfde afspraken gaat maken, maar wanneer. “Wij blijven actie voeren bij SGS totdat de handtekening op papier staat met onze eisen erop.”

Voor de werknemers was het belangrijk dat er instemming over een werkroostervoorstel zou komen. Hajjari: “Als het aan de werkgevers ligt, moeten ze 12 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar zijn voor werk. Tussen 6:00 en 18:00 uur kunnen medewerkers door de werkgever worden opgeroepen. Dat betekent een enorme onzekerheid en volledige afhankelijkheid van de willekeur van de baas. Dat gaat wat ons betreft veel te ver.”

Sinds dinsdag 11 april staken de havencontroleurs in de Amsterdamse en Rotterdamse havens. Doordat de controlewerkzaamheden niet meer worden uitgevoerd, ligt ook het werk stil in andere bedrijven. Het controleren van bepaalde ladingen is voor de kopers en verkopers vereist, bijvoorbeeld vanwege de voedselveiligheid. Zolang ze niet gecontroleerd worden, zullen ze ook niet verscheept worden.

Photo:

Related news

List of related news articles