HBO-studenten bedenken slimme zeewering Eemshaven

  • binnenland

Vandaag, maandag 18 november, begint in Seaports Xperience Center (SXC) DIJK3.0, een uitdagende competitie van SXC voor studenten Civiele Techniek van de Hanzehogeschool Groningen, en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het gaat erom wie de beste oplossing bedenkt voor een complex waterbouwkundig vraagstuk in de Eemshaven. In de loop van de week werken de studenten hun plannen uit. Vrijdag 22 november vindt in SXC de jurering plaats en wordt de winnaar bekend gemaakt door Harm Post, directeur Groningen Seaports.

Het idee achter DIJK3.0 komt voort uit de actuele situatie in de Eemshaven. De rijzende zeespiegel en dalende bodem maken daar op termijn een verbetering van de zeewering noodzakelijk. Het gebied is echter grotendeels bebouwd met energiecentrales, industrie en op- en overslag voorzieningen voor grote zeeschepen.

De vraag voor de studenten is hoe hier betere bescherming tegen de zee kan worden gerealiseerd, zonder dat bestaande en nieuwe activiteiten teveel moeten worden beperkt. De studenten staan er niet helemaal alleen voor. Ze krijgen kennis en hulp aangereikt van Groningen Seaports, Waterschap Noorderzijlvest en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.

DIJK3.0 wordt georganiseerd door Seaports Xperience Center en mogelijk gemaakt door: Waterschap Noorderzijlvest, Hanzehogeschool Groningen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Groningen Seaports en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV. De jury bestaat uit professionals werkzaam bij eerdergenoemde organisaties, gemeente Delfzijl en brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Meer… Seaports Xperience Center 

Related news

List of related news articles