Heemskerk/Tentij nipt aan kop na eerste dag Texel Dutch Open

Na de eerste dag van de Texel Dutch Open 2008, het officiële Nederlandse kampioenschap catamaranzeilen, gaan Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij nipt aan kop. Op woensdag 4 juni wisten zij met hun zwarte Hobie Tiger de eerste zege te pakken en eindigden vervolgens als derde. Het Nacra Infusion duo Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen finishte tweemaal als tweede. Daarmee komen ze op het gelijke aantal punten als Heemskerk/Tentij, die vanwege hun gewonnen race aan de leiding gaan. Herbert Dercksen en Mark Bulkely staan derde overall met hun Extreme 20. De windcondities waren vandaag licht bij een vlakke zee. In totaal kwamen er 79 catamarans verdeeld over twee vloten in actie. In de Open klasse I (snellere cats) stond de teller op 75. De overige vijf deelnemers strijden in de Open Klasse II, waarbij Texelaar Dirk Pool met zijn Prindle 15 aan de leiding gaat.

Eerste zege voor Heemskerk/Tentij
De vloot ging vanmiddag gretig van start met negen zwarte vlaggen (diskwalificatie na te vroege start). Daar zat de Hobie Tiger van Kathelijn de Bruijne en Bart van Rijs bij. Daardoor liepen ze een eerste overwinning mis, want het duo zeilde sterk en zou op handicap hebben gewonnen. Nu ging die zege naar Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Heemskerk: “Er stond weinig wind, dus het was moeilijk om de boel op gang te houden.” De mannen dachten dat het gunstig was om aan de linkerzijde van de startlijn te vertrekken. Heemskerk: “Toen we omkeken, bleek het toch niet de gunstige kant te zijn. We hadden geen andere keuze dan om door te varen naar links. Uiteindelijk kregen we uit die hoek nog een beetje extra druk, wat ons redde. We kwamen als derde F18 boven.” Ze gingen als tweede F18 over de eindstreep, maar De Bruijne en Van Rijs bleken dus een zwarte vlag te hebben. Aan kop vond een ander gevecht plaats, dat tussen twee 20-voet carbon cats. Herbert Dercksen en Mark Bulkely (GBR) gingen met hun rode Extreme 20 ruim aan de leiding. Totdat in het laatste spinnakerrak de tack line van het spival uit de klem kwam. Daardoor verloren ze kostbare meters en konden Xander Pols en Tjiddo Veenstra met hun M20 langszij komen. Dercksen en Bulkely wonnen uiteindelijk de fotofinish, maar op handicap werden ze vierde.

Dercksen/Bulkely zijn F18’s te snel af
De rode Extreme 20 van Dercksen/Bulkely raakte behoorlijk op stoom in de tweede wedstrijd. Dercksen: “We hadden een goede start, waarna we naar rechts gingen. Daar zat net wat meer wind en Xander bleef links hangen, dus zo zaten we voor hem.” Zijn bemanning Bulkely is geen onbekende voor Dercksen. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 namen ze het tegen elkaar op in de Tornado-klasse. Vandaag maakte de Engelsman zijn debuut op de Extreme 20: “Dit is anders varen. De fok is kleiner en de rompen hebben meer volume voor de voorbeam.” Volgens Dercksen is de boot op enkele punten anders dan vorig jaar: “Er staat een langere mast op en het grootzeil is ongeveer twee vierkante meter groter. We hebben wel een iets kleinere fok dan Xander.” Op de eindstreep was hun voorsprong op de eerste F18, van Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen, groot genoeg om ze op handicap te verslaan.
Bij de laatste bovenboei was het nog even spannend in de F18-voorhoede. Heemskerk en Tentij gingen als tweede rond. Heemskerk: “We moesten een keuze maken tussen verdedigen op James Power op rechts of op Mourniac aan de linker kant en we kozen voor Mourniac. Daardoor kon Coen ertussen komen.” De Koning en Van Leeuwen hadden een sterke dag met twee tweetjes. De Koning over de laatste race: “We waren slecht weg, dus we hebben het gas erop gezet en goed op de shifts gevaren. We kwamen als derde boven en werden uiteindelijk tweede. We zijn dus tevreden, zeker omdat we al een tijdje niet meer hadden gevaren.”

Relaxen op het Texelse strand
Op het Texelse strand kreeg de pitstraat vandaag definitieve vormen. Teams, sponsors en de branche presenteren zich hier in de inmiddels 34 vakken. Dat gebeurt met steeds meer attributen, zoals servicewagens en vooral heel veel vlaggen en banners. De zitzakken in alle mogelijke kleuren lijken dit jaar het favoriete loungemiddel. Verder genoten de bezoekers van het warme weer en de zon die ’s middags doorbrak.
Morgenochtend staan de volgende twee races van de Texel Dutch Open 2008 op het programma. De voorspellingen luiden opnieuw een lichte bries uit het noordoosten. In de middag wordt de recreatieve Horstocht gezeild. Op dit moment staan er 485 boten vooringeschreven voor de Zwitserleven Ronde om Texel, die op zaterdag 7 juni 2008 plaatsvindt.

Top vijf Open Klasse I:

NED: Heemskerk/Tentij – F18 Hobie Tiger, 4 punten
NED: De Koning/Van Leeuwen – F18 Nacra Infusion, 4 punten
NED: Dercksen/Bulkey – Extreme 20, 5 punten
FRA: Bontemps/Marfaing – F18, 8 punten
NED: Bouscholte/Van Wieren – Eagle 20, 15 punten
Top drie Open Klasse II:

NED: Dirk Pool – Prindle 15, 2 punten
NED: Hans Primowees, Prindle 15, 5 punten
NED: David van Aard, Hobie FxOne spi, 7 punten

Bron: Ronde van Texel, 04-06-2008;