Heerema boekt innovatieve opdracht Oranje-Nassau Energie

Onbemand, duurzaam platform met jacket. Heerema Zwijndrecht, een van de yards van Heerema Fabrication Group (HFG), heeft op 3 juli een contract ondertekend voor de inkoop voor en de bouw van een topside en een jacket. Opdrachtgever is Oranje-Nassau Energie B.V (ONE). Het betreft een onbemand en duurzaam satellietplatform voor het P11-E veld dat voor de Nederlandse kust ligt.

 

“Wij zijn trots op deze mooie en innovatieve opdracht voor Oranje-Nassau Energie,” aldus CEO Koos-Jan van Brouwershaven van HFG. Oranje-Nassau Energie is in 2008 opgericht en het grootste private Nederlandse onderzoeks- en productiebedrijf op het gebied van olie en gas.

Het gaat om een innovatief concept: het platform wordt onbemand en vanuit een centrale post aan de Nederlandse kust bediend. Er is een helideck om in het geval van onderhoud of eventuele calamiteiten snel ter plekke te kunnen zijn. Daarnaast is de topside zelfvoorzienend wat betreft elektriciteitsopwekking dankzij zonnepanelen en windturbines. De verwachting is dat er in de toekomst meer van zulke onbemande stations op de Noordzee zullen komen. “Wij zullen er alles aan doen om samen met Oranje-Nassau Energie een succes van dit vernieuwende project te maken en zo gezamenlijk onze bijdrage te leveren aan duurzame energie,” zegt Van Brouwershaven.

Het topside is 31 bij 25 meter, heeft een hoogte van 13 meter en weegt 500 ton. Het jacket heeft een hoogte van 49 meter, een voet van 20 bij 20 meter en zit qua gewicht rond de 1.000 ton. Het bijzondere aan het jacket is dat de main risers door de main legs gaan. Het project heeft een uitdagend tijdschema. Op 1 september is de ‘first steel cut’ en eind april 2016 staat de sail away gepland.

Het P11-E platform is een offshore bewerkingsstation voor het aardgas dat wordt gewonnen uit het P11-E veld op het Nederlandse continentale plat. Het P11-E veld ligt 55 kilometer ten noordwesten van de Rotterdamse haven. Het geproduceerde gas en condensaat uit het platform gaan via een pijplijn naar het P15-D platform waar ze verder worden verwerkt voor transport.

Meer…. Heerema