Heerema Fabrication Group start fabricage Gina Krog jacket

  • binnenland

First Cut Steel Gina Krog_Svein Olav Hoyland of Statoil (left) and Koos-Jan van Brouwershaven of HFG

Heerema Fabrication Group’s Vlissingen werf vierde vandaag het snijden van het eerste staal voor het Gina Krog jacket, het grootste ‘launch’ jacket ooit gebouwd bij HFG voor klant Statoil Petroleum AS en bestemd voor het Gina Krog veld in het centrale deel van de Noordzee.

De heer Svein Olav Høyland, Asset Owner Representative van Statoil, verrichtte de ceremoniële handeling van het snijden van het eerste staal, dat gebruikt zal worden voor het bouwen van het 17.000 ton wegende Gina Krog jacket. De zogenaamde ‘steel cutting’ ceremonie vond plaats op de werf van Heerema Fabrication Group (HFG) in Vlissingen, waar het jacket zal worden gebouwd. Het Gina Krog jacket zal het grootste ‘launch’ jacket worden dat tot op heden is gebouwd bij HFG’s Vlissingen fabricage werf. Het jacket wordt ongeveer 142 meter hoog waarvan de bodem een afmeting heeft van 60 x 50 meter en de bovenzijde 42,5 x 26,25 meter meet. Het pre-drilling wellhead module (PDM) weegt ongeveer 250 ton en heeft een afmeting van 16 x 17 x 4 meter en zal worden gebruikt voor de gefaseerde ontwikkeling van het Gina Krog veld en later worden geïntegreerd in het cellar deck.

Aan het winnen van dit project door HFG in februari 2013 ging een succesvolle FEED studie vooraf van het jacket door HFG’s engineering activiteit, HFG Engineering. Recentelijk heeft HFG Engineering het gedetailleerde ontwerp van de jacket hoofdstructuur afgerond, waarna de bouw van dit baanbrekende 17.000 ton jacket is gestart bij Heerema Vlissingen. De levering van het jacket en de PDM (pre-drilling module) is gepland voor vertrek in april 2015.

“De ceremonie van vandaag markeert niet alleen een grote mijlpaal in het begin van het productieproces, maar ook een nieuw tijdperk in de ontwerp en fabricage capaciteiten en mogelijkheden op onze werf in Vlissingen”, zegt Koos-Jan van Brouwershaven, CEO Heerema Fabrication Group. Koos-Jan continueert: “ Voor dit specifieke project hebben wij speciaal voor onze gewaardeerde klant Statoil, bijvoorbeeld geïnvesteerd in zware skidbanen op onze werf, zodat wij verzekerd zijn van een tijdige, hoge kwaliteit en veilige levering van dit uitdagende project”.

Svein Olav Høyland, Statoil’s Asset Owner Representative, vervolgt: “We zijn erg blij met deze belangrijke mijlpaal en de start van de fabricage van het Gina Krog jacket. Gina Krog is één van Statoil’s mega projecten en levert een belangrijke bijdrage aan Statoil’s langdurige productie. Het jacket wat gebouwd gaat worden bij Heerema zal de eerste installatie zijn op het Gina Krog veld. De installatie is gepland in de zomer van 2015 en het boren door het jacket zal kort daarna plaatsvinden.”

De Gina Krog (voorheen Dagny) veldontwikkeling is een gas, condenstaat en olie veld, gelegen in het Noorse centrale deel van de Noorzee, ongeveer 30 kilometer noordwest van Sleipner. Het Gina Krog veld zal worden ontwikkeld met een zogenaamd ‘fixed’ platform in een waterdiepte van 116 meter en zal worden aangesloten op de Sleipner faciliteiten voor gas export, waarbij de olie met tankers zal worden getransporteerd.

Meer… Heerema 

Related news

List of related news articles