Herinrichting Landtong Rozenburg afgerond met opening Calandpark

Zaterdag 17 mei openen projectleider Sjaak Poppelier en Paméla Blok, voorzitter Gebiedscommissie Rozenburg, het Calandpark op de Landtong Rozenburg. Daarmee is de herinrichting van deze landtong een feit en kunnen bezoekers volop genieten van de natuur op het 9 kilometer lange schiereiland tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. Bovendien biedt de landtong een prachtige uitzicht op ’s werelds grootste olietankers, pijpenleggers, maritieme werkeilanden en ijzerertsschepen.

De herinrichting van de Landtong Rozenburg is onderdeel van het project Bestaand Rotterdams Gebied dat is gericht op intensivering van het bestaande havengebied en kwaliteitsverbetering van de leefomgeving. BRG maakt deel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Dat bestaat verder uit de aanleg van Maasvlakte 2 en bijbehorende natuurcompensatie, de aanleg van 750 ha natuur- en recreatiegebied. PMR is een samenwerkingsverband van de rijks- en regionale overheid en Havenbedrijf Rotterdam.

Calandpark
Het Calandpark is zo ingericht dat iedereen er iets van zijn gading vindt. Er zijn bijvoorbeeld wandelpaden en struinpaden, ATB-paden, fietspaden en ruiterpaden. Er zijn avontuurlijke speel- en klimtoestellen voor kinderen gebouwd. Op verschillende plaatsen staan bankjes en picknicktafels. De ruitervereniging is verhuisd naar een nieuwe manege en ook de hondenschool kreeg een nieuwe plek. Op de Calandweide zijn 150 nieuwe bomen aangeplant. Ook het gebied rond het Educatief Informatiecentrum is opnieuw ingericht. Met een groot plein en een tribunetrap. Uitkijktoren De Vink biedt uitzicht over Rozenburg, het Scheur, de Nieuwe Waterweg en het drukke Calandkanaal met zijn enorme tankers, pijpenleggers en boorplatformen.

Schotse hooglanders
Aan de andere kant van het Educatief Informatiecentrum is een nieuw fietspad aangelegd dwars door een dynamisch natuurgebied met Schotse Hooglanders en Konikpaarden. De natuur is hierop volop in ontwikkeling. Ontwikkelaar Leo Linnartz van Stichting ARK toonde zich onlangs in De Havenkrant nog erg enthousiast over zijn geesteskindje: “Er groeien zestig verschillende soorten bomen en struiken. Er is ruimte voor allerlei bloemen. Het wemelt hier van de insecten en vogels.” Op of buiten de paden kunnen bezoekers hiervan volop genieten.

Maeslantkering
Tegen het einde van de landtong bevindt zich de Maeslantkering. Dit is de stormvloedkering bij Hoek van Holland, het meest recente onderdeel van de Deltawerken. Met deuren van 210 meter en een kogelgewricht met een diameter van 10 meter. De terp op het einde van de Landtong biedt een prachtig uitzicht op Ertsoverslagbedrijf Europoort (EECV) met ’s werelds grootste ijzerertsschepen.

Meer… Haven van Rotterdam