Hernieuwd Team Delta Lloyd op weg naar Boston

Op zaterdag 11 april 2009 begon het hernieuwde Team Delta Lloyd (NED) in Rio de Janeiro aan de zesde etappe richting Boston/Amerika. Aangemoedigd door een aanzienlijke toeschouwervloot startten de zeven VO70’s om 15.00 uur lokale tijd. Na een lus aan de voet van de Suikerbrood, gevolgd door een keerboei voor het Copacabana strand verdwenen ze langzaam uit het zicht. De bries was slechts 5-10 knopen sterk bij een flinke deining en tegenstroom. De 4.900 mijl lange race zal naar verwachting ruim 16 dagen duren.

Op de startlijn raakte Team Delta Lloyd in de vuile wind van Green Dragon en Puma, waardoor het moeizaam op gang kwam. De achterstand groeide door een tussenklap op weg naar de bovenboei, maar tussen de eilanden bij de Suikerbroodberg vond de Nederlandse campagne weer aansluiting. Telefonica Black liet Rio als eerste achter zich.

Een lichte bries en hoge deining domineren het begin van de zesde etappe. Walnavigator Frits Koek verwacht vannacht zelfs 2 knopen wind bij een deining van 4 meter: “Zonder druk in de zeilen wordt dat flink klapperen op de golven.” Schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP): “We proberen bij de vloot te blijven in die eerste dagen. Het is moeilijk om onszelf te verdedigen in die condities.”

Bermúdez de Castro verwacht een tricky begin van de race: “De eerste uitdaging is hoe we zo snel mogelijk Rio uitkomen en Kaap Frio kunnen ronden, om vervolgens naar het noorden te koersen. Er bouwt zich een hogedrukgebied boven ons op, waardoor de wind grotendeels wegvalt. Verder vormen de vele olieplatforms een andere uitdaging.” Navigator Wouter Verbraak (NED) en Bermúdez de Castro moeten beslissen of ze richting de kust of juist meer de zee op gaan richting Kaap Frio. “Het ziet ernaar uit dat we voor de kustoptie gaan”, zei Verbraak kort voor vertrek.

Scoring gate
Na Kaap Frio pikt de vloot de zuidoostpassaatwind op. Dat betekent halve wind van de golven afsurfen richting de scoring gate bij Fernando de Noronha. Verbraak: “Bij de Kaap wacht ons de tactische keuze hoe ver we offshore gaan. Wij denken wat verder de zee op te gaan, omdat je dichtbij de kust met lichte wind en buien te maken krijgt. Het risico is daardoor groter.”

Fit en gemotiveerd
De terugkeer naar de oceaan voelt als een herstart in de Volvo Ocean Race voor schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) en zijn bemanning. “We hadden een mooie In-Port Race en we hebben meer voorbereidingstijd gehad dan de andere teams. Dit is uiteraard een voordeel”, zei Bermúdez de Castro vanochtend. De Delta Lloyd verliet de haven met een nieuwe boeg, een nieuwe Southern Spars mast, zeven nieuwe North Sails zeilen en vier nieuwe zeilers. Het team is fit en zeer gemotiveerd om voor de punten te vechten. Er zitten vier Nederlanders aan boord: trimmer Ed van Lierde, voordekker Gerd-Jan Poortman, navigator Wouter Verbraak en mediaman Sander Pluijm. “Ons doel is om ons op gelijk niveau in de strijd te mengen”, aldus de Spaanse schipper.

Bron: Team Delta Lloyd, 14-04-2009;