Het Berlin Drama – Scheepsramp op de Hoek

Honderd jaar na de ramp met de veerboot ‘Berlin’ maakt het Maritiem Museum Rotterdam een aangrijpende tentoonstelling over dit drama. Het museum kiest voor een vernieuwende aanpak, omdat er nauwelijks authentieke voorwerpen van de ‘Berlin’ zijn overgebleven. In de tentoonstelling wordt uniek filmmateriaal uit 1907 voor het eerst aan publiek getoond.

Op donderdagnacht 21 februari 1907 woedt op de Noordzee een zware storm. De ‘Berlin’ uit Harwich nadert Hoek van Holland. Aan boord bevinden zich 143 opvarenden, waaronder een Duits operagezelschap en een alleenreizend jongetje van 5 jaar. Ook zijn er zakenlieden aan boord, zoals de bekende autofabrikant Spijker. Plotseling slaat het schip op de Noorderpier. Dan voltrekt zich de grootste scheepsramp op de Nederlandse kust in de 20e eeuw. Uiteindelijk worden in drie dagen tijd slechts 15 mensen gered.

Opnieuw een ramp
Het Maritiem Museum heeft de verhalen van nabestaanden en artikelen gebruikt om de laatste vaartocht van de ‘Berlin’ te reconstrueren. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op deze tocht. Zij maken kennis met de kapitein en de passagiers. Van een aantal bijzondere figuren horen ze hun levensverhaal. Met licht, geluid, beweging en suggestie voltrekt de ramp zich opnieuw. Duidelijk wordt wie de ramp heeft overleefd en wie niet. Ook de rol van de redders, prins Hendrik en de media wordt belicht. Als een ‘Panorama Mesdag’ is het wrak van de Berlin te zien.

De ‘Hollandse’ Titanic
Vijf jaar na de ondergang van de ‘Berlin’ vergaat de ‘Titanic’, waarbij 1517 passagiers om het leven komen. Van de ‘Titanic’ overleeft een derde van de opvarenden de ramp, tegenover slechts een tiende van de passagiers op de ‘Berlin’! Deze kille cijfers maken de dramatiek zichtbaar van de ‘Berlin’-ramp.

Veiligheid nog altijd actueel
100 jaar na dato is dit drama op de achtergrond geraakt. Het Maritiem Museum Rotterdam schenkt met de expositie aandacht aan de slachtoffers. ‘Het Berlin Drama’ maakt ook de politiek-maatschappelijke gevolgen van de ramp zichtbaar. Zo zorgt de scheepsramp voor een ware ‘mediahype’ in 1907. Ook de regels voor de veiligheid op zee worden aangepast. En nog altijd is veiligheid actueel! Het Maritiem Museum laat het publiek de ‘vergeten’ scheepsramp opnieuw beleven.

Bron: Maritiem Museum Rotterdam, 19-02-2007;