Het eerste nieuwe zeil van de Batavia is onthuld op de Bataviawerf te Lelystad

Nieuw Comité van Aanbeveling voor de Bataviawerf

Op 27 september jongstleden was de eerste bijeenkomst van het nieuwe Comité van Aanbeveling van de Bataviawerf. De werf is erg trots op het feit dat alle Flevolandse burgemeesters zitting hebben willen nemen in dit Comité. Het Comité heeft tijdens deze bijeenkomst het eerste nieuwe zeil, de Blinde, laten zakken. Daarmee werd het groots onthuld!

Over de zeilen van de Batavia
De Batavia heeft 10 zeilen en 2 bonnetten. Zeventiende-eeuwse zeiltuigage heeft geen echte mogelijkheden om zeilen te reven, anders dan ze gedeeltelijk in te nemen. Met uitzondering van de bezaan, is de Batavia vierkant getuigd. Dat wil zeggen dat de zeilen zijn opgehangen aan ra’s die dwars op de lengte van het schip staan. De ra’s zijn met z.g. rakken aan de masten bevestigd en kan men hijsen en laten zakken. De zeilen zijn vervaardigd van vlasdoek, waarbij de grotere zeilen van een zwaardere kwaliteit zijn vervaardigd dan de kleinere. Dit vlasdoek wordt geleverd op rollen van ruim 60 cm breed. Met de hand zijn de afzonderlijke banen tot één zeil genaaid. Het totaal zeiloppervlak van de zeilen van de Batavia bedraagt 1180 m2. Sommige zeilen zijn rechthoekig, andere hebben een trapeziumvorm en daardoor een korter bovenlijk dan onderlijk. Bij een zeil spreekt men daarnaast niet van de hoogte, maar van de diepte.

De Blinde (D op onderstaande tekening) wordt gevoerd onder de boegspriet aan de blinde-ra. Het materiaal is vlasdoek van 820 gram/m2. De breedte is 12,26 m, de diepte is 6,30 m en de oppervlakte is 77,24 m2

In 2008 is bij een brand op de Bataviawerf te Lelystad de zeilmakerij verloren gegaan. In deze zeilmakerij waren onder andere de zeilen van de Batavia, een reconstructie van een VOC retourschip uit 1628, opgeslagen. Aan deze set zeilen was jarenlang gewerkt. Het verbranden van deze zeilen was een grote tegenslag voor de werf.

Direct na de brand zijn er plannen gemaakt voor een complete nieuwe set zeilen.
Historisch onderzoek leverde vele nieuwe inzichten op, en na een zoektocht door Europa vonden de medewerkers van de Bataviawerf in Schotland een weverij die geschikt zeildoek kon leveren. Een selecte groep vrijwillige zeilmakers is speciaal opgeleid in ambachtelijke vroeg 17e eeuwse zeilmaak technieken. Zij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, en nu is het eerste nieuwe zeil, de Blinde, klaar.

Meer… Bataviawerf