Het einde van goedkope olie treft vooral de onderklasse

Komt er een oorlog om energie? Die vraag komt aan bod in de tweede aflevering van de vierdelige serie Afrekenen met olie van RTL Z. Daarin is aan het woord Johan Albrecht, econoom aan de Universiteit Gent. De uitzending is te zien op maandag 30 mei om 14.20 uur.

In deze tweede aflevering spreekt Hans de Geus met de Belgische milieueconoom Johan Albrecht, specialist op het gebied van energie, milieu en economie. Hij stelt dat je de waarde van betaalbare energie voor onze welvaart niet kunt overschatten. Dankzij relatief goedkope olie en kolen is de productiviteit, en daarmee onze welvaart, enorm toegenomen. De voorraden olie en kolen raken echter uitgeput en daarom is een overgang naar alternatieve, hernieuwbare energiebronnen noodzakelijk. De vraag is alleen wat daar allemaal voor nodig is. Dát het nodig is, staat vast, want blijvend schaarse en dure energie zal grote maatschappelijke gevolgen hebben. De sociale spanningen om energie zullen enorm worden, met een oorlog om energie als ultieme consequentie.

In de vierdelige serie Afrekenen met^ olie van RTL Z staat de vraag centraal welke gevolgen de uitputting van goedkope olievoorraden heeft voor onze welvaart en de economie. Beurscommentator Hans de Geus gaat hierover in gesprek met verschillende deskundigen op het gebied van olie, energievoorziening en economie.

Interviewer Hans de Geus over de serie: Wij zijn enorm rijk geworden dankzij goedkope olie. Het overgrote deel van de welvaartsgroei van de afgelopen dertig jaar is eraan te danken. Maar die goedkope olie raakt op en dat heeft niet alleen gevolgen voor onze energievoorziening, maar ook voor onze economie en welvaart. Welke gevolgen dat zijn, probeer ik op een rijtje te zetten in deze serie interviews.