Het verbieden van private beveiligers kost schepen, banen en welvaart

ESTELLE MAERSK

De Nederlandse belangen eindigen niet bij onze landgrenzen. Overal ter wereld varen Nederlandse schepen die onze welvaart mogelijk maken. Nederlandse schepen die varen tussen Rotterdam, Shanghai en Singapore worden dagelijks bedreigd door piraten. Naast de EU en de NAVO, zijn er tal van andere landen die zelfstandig marineschepen inzetten om piraten in de Golf van Aden te bestrijden. Dit gaat goed, er zijn dit jaar geen kapingen meer geweest, maar dit is duur. Erg duur.

Omdat het natuurlijk moeilijk is om een klein piratenschip te vinden in een gebied ter grootte van West-Europa, kunnen reders bij Defensie een Vessel Protection Detachments (VPD’s) inhuren. Deze mariniers varen met de schepen mee die in de risicogroep vallen. Dit kost alle partijen veel geld, reders betalen € 5.000 per dag en Defensie betaalt € 8,1miljoen per jaar. Deze kosten kunnen veel lager uitvallen als particuliere bedrijven voor deze bescherming zorgen. De VVD is voorstander van deze Private Vessel Protection Detachements (PVPD’s) om onze reders te beschermen tegen de tot op de tanden toe bewapende piraten. De VVD wilt alle mogelijke middelen gebruiken om deze dreiging te bestrijden. Het aanpakken van piraten en zeerovers vraagt om een verstandige uitleg van het geweldsmonopolie, vraagt om verantwoorde inzet van mariniers en vraagt om zorgvuldige wetgeving. Dat doen andere EU-landen ook. Als Nederland dat niet doet, gaat de vlag uit in Antwerpen en Hamburg. Hardwerkend Nederland heeft dan het nakijken.

Op dit moment verliezen Nederlandse reders geld, de VPD’s zijn te duur en daarom kiezen niet alle reders deze optie waardoor de verzekeringskosten omhoog gaan. Hierdoor verliest Nederland zijn concurrentiepositie en schepen zullen onder andere vlag gaan varen, vlaggen van landen waar de VPD’s wel zijn toegestaan. VVD Tweede Kamerlid Ronald Vuijk: “Ons land heeft moedige mensen nodig die moedige besluiten nemen en die vastberaden piraterij en zeeroof met alle mogelijke middelen hard willen aanpakken.” Het verbieden van private beveiligers kost schepen, kost banen en kost welvaart.

Meer… VVD