Huisman gaat grootste kraan ooit bouwen voor Jan De Nul

Huisman gaat het nieuwste schip van Jan de Nul ‘Voltaire’ uitrusten met de grootste leg encircling crane (kraan) die ooit voor een windturbine installatie schip is gebouwd én ze gaat met een flyjib de grootste haakhoogte ter wereld krijgen. Huisman heeft de order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan. De kraan is uniek in haar grootte en capaciteit en daarmee in staat om de volgende generatie offshore windturbines efficiënt te kunnen installeren.

Artist Impression Jan De Nul Leg Encircling Crane for the Voltaire by Huisman_horizontal
Artist Impression van de Leg Encircling Crane van Huisman voor het installatieschip ‘Voltaire’ van Jan De Nul.

Het schip wordt gebouwd bij de scheepswerf COSCO Shipping Heavy Industry in China en de kraan wordt bij Huisman’s eigen Chinese productie locatie in Xiamen gebouwd en zal op de werf worden geïnstalleerd. Dankzij het ongeëvenaarde hijsvermogen van meer dan 3,000 ton en de ongeëvenaarde hijshoogte, kan dit schip de nieuwe generatie van windmolenparken op zee te bouwen.

Turbines van 270 meter hoog en wieken van 120 meter lang

De offshore windsector wereldwijd investeert in de ontwikkeling van een nieuwe generatie van offshore windturbines. Deze turbines kunnen meer dan 270 meter hoog zijn en hebben wieken van 120 meter lang. De constante groei van de afmetingen en gewichten van offshore windmolens vraagt een groei van schepen en hijskranen om de molens te kunnen installeren.

De ontwikkeling van steeds grotere kranen voor windturbine installatie door Huisman stelt Jan De Nul in staat om de grootste molens te installeren en tevens goed voorbereid te zijn op verdere ontwikkelingen in deze markt.

Ook grootste monopile gripper

Dit is het tweede project voor Jan De Nul en volgt op een project van de ontwikkeling en productie van de grootste monopile gripper ter wereld die in een recordtijd is ontworpen en gebouwd voor het windturbine installatieschip ‘Vole au vent’ van Jan De Nul. Deze order won Huisman midden 2018 en wordt in de komende maanden opgeleverd.

“Wij blijven pionieren”

Joop Roodenburg, President van Huisman: “Aangezien de volgende generaties windturbines groter en groter worden, blijven wij pionieren om innovatieve oplossingen te vinden om deze efficiënt en veilig te kunnen installeren. Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat Jan De Nul in Huisman heeft gesteld en dankbaar dat Jan De Nul ons dit tweede contract gunt.”

224 zware offshore kranen tot nu toe

Sinds 1984 heeft Huisman met succes meer dan 224 zware offshore kranen geleverd met hijsvermogens variërend van 300 tot 10.000 ton. Hun solide track record in het bouwen van innovatieve oplossingen vormt de basis waarop Huisman in staat is om ‘step changing’ hijstechnologie te leveren. Een voorbeeld daarvan is het door Huisman ontwikkelde gesegmenteerde zwenklager, waardoor het kraangewicht zo laag mogelijk is, en het volledig elektrische aandrijfsysteem, een technologie waar Huisman al sinds de jaren ’80 in gespecialiseerd is.

Artist Impression van de Leg Encircling Crane van Huisman voor het installatieschip ‘Voltaire’ van Jan De Nul.