Huldiging RWG-directeur Lugthart tot Havenman 2015

  • binnenland

Op maandagavond, 11 januari 2016 werd Ronald Lugthart, managing director van Rotterdam World Gateway (RWG) officieel gehuldigd tot Havenman van het Jaar 2015. Hij volgt hiermee Harold Linssen van Keppel Verolme op, die de onderscheiding vorig jaar ontving.

De ceremonie vond plaats op de Smaragd 1, waar Lugthart onder toeziend oog van onder meer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, havenwethouder Adriaan Visser en een grote delegatie oud-Havenmannen en vertegenwoordigers uit de havenindustrie de havenmanpenning uit handen van Frank de Kruif, voorzitter van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar, ontving. Volgens De Kruif is Lugthart benoemd, omdat RWG, waar Lugthart het scepter zwaait, in 2015 officieel geopend en daarmee Rotterdam voorziet van een van de meest geavanceerde, innovatieve en duurzame containerterminals ter wereld.  De Kruif: “Nu kunnen we misschien hetzelfde zeggen over de nieuwe terminal van APM. Ook die is geavanceerd, innovatief en duurzaam. Maar APM is een gevestigd bedrijf, en het bijzondere aan RWG is, is dat het een nieuwe speler in de haven is.” Daarnaast roemde de voorzitter Lugthart omdat deze alle partijen van het RWG consortium, rederijen APL, MOL, HMM en CMA CGM en terminaloperator DP World op één lijn heeft weten te houden.

Lugthart, de 35ste havenman, noemde het in zijn bedankspeech een grote eer om tot havenman benoemd te worden en noemde innovatie als zijn thema voor het komende jaar: “Haven en stad zijn een twee-eenheid. Alleen een open en uitdagende blik zal ons verder brengen. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor de internationale positionering & branding van het merk Rotterdam en daarin speelt innovatie een belangrijke rol. Daar wil ik me het komende jaar nadrukkelijk voor inzetten.” Daarnaast maakte Lugthart van de gelegenheid gebruik om de infrastructuur voor vervoer naar het achterland aan te spreken, die volgens hem niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet, maar wel cruciaal is om een goede concurrentiepositie te behouden. Na het officiële gedeelte werden de trossen van Smaragd 1 losgegooid en konden de genodigden tijdens een rondvaart door de Rotterdamse haven genieten van het traditionele Captain’s Dinner.

De Havenman/vrouw van het Jaar wordt sinds 1981 gekozen omdat deze een opvallende bijdrage aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven heeft geleverd. De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar bestaat uit een bestuur van vier onafhankelijke journalisten (voormalige leden van Havenpersclub Kyoto), de drie laatst gekozen Havenmannen, het laatst gekozen Jong Haventalent en drie sponsoren van de Stichting Havenman van het Jaar.

Meer… De Havenman/vrouw van het Jaar

Related news

List of related news articles