IFMAF scheepsopgraving van start in Dronten

zilverjpg

Op de akker van een boer in Dronten ligt het wrak van een vrachtschip. Het werd gevonden in 1959 en is gedateerd in de 18e eeuw. Het schip wordt in de maand augustus opgegraven door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Het startsein voor de opgraving wordt maandag 5 augustus gegeven door de wethouder kunst en cultuur van de gemeente Dronten, de heer Ton van Amerongen.

Het is een vrachtschip van een onbekend type, met een lading leisteen aan boord. In 1985 is het schip verkend. Daarbij is vastgesteld dat het wrak ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed is. De diepte waarop het in de grond ligt varieert van 40 tot 120 cm. Het is de bedoeling dat het schip tijdens de IFMAF campagne in zijn geheel wordt opgegraven.

Tijdens de verkenning werden in het achterschip veel scherven aardewerk, een complete kruik en ongeveer 450 munten gevonden. Ook werden tien vuur- en bakenloodjes aangetroffen. In het voorschip werd een prachtige vondst gedaan: behalve een tegeltje werd daar een zilveren horloge met een unieke, zeer fraaie horlogeketting opgegraven. Een topstuk. De vondsten werden gedaan in een gegraven proefsleuf. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen: wie weet wat een complete opgraving aan vondsten op zal leveren.

De 18e eeuw wordt in de Nederlandse geschiedschrijving vaak afgedaan als saai en voorspelbaar. Maar was dat wel zo? Historici en archeologen zijn tuk op alles wat meer licht op deze eeuw kan werpen. Uit onderzoek van de gevonden loodjes in het schip is gebleken dat het schip uit de 18e eeuw stamt. Zal de opgraving van dit wrak onze kennis over het leven in deze periode kunnen vergroten?

Publiek kan deze scheepsopgraving volgen via Twitter (#Scheepswrakken) en de studenten die met deze opgraving ervaring opdoen houden op de weblog van de IFMAF: https://ifmaffieldschool.blogspot.com hun wederwaardigheden bij. Tevens zal op 17 augustus een speciale open dag worden georganiseerd, waar informatie wordt gegeven en waarbij publiek het dan geheel bloot liggende scheepswrak kan zien.

Belangrijke informatie: er kan geparkeerd worden op het erf van de boer. Vanaf het erf is het ongeveer twee kilometer lopen naar de opgraving. Het pad is slechts gedeeltelijk verhard en is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

De opgraving wordt uitgevoerd door archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk en scheepsarcheoloog drs. Laura Koehler. De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen met een scheepsopgraving.

Meer… IFMAF Blogspot