IHC Handling Systems levert innovatieve pile guiding tool aan Seajacks

  • binnenland

IHC Handling Systems pile guiding tool

IHC Handling Systems, onderdeel van IHC Merwede, heeft een innovatieve pile guiding tool geleverd voor de installatie van 80 windturbinefundaties op zee. Deze pile guiding tool is ontworpen en geproduceerd door IHC  handling Systems en in het najaar van 2012 geïnstalleerd aan boord van het nieuwe jack-up schip ZARATAN van Seajacks. IHC Handling Systems is geselecteerd voor de levering op basis van deskundigheid en hun uitgebreide ervaring in de offshore markt.

Totaalpakket
De pile guiding tool is onderdeel van een pakket aan handling- en hijsequipment dat door IHC Handling Systems is geleverd. Het totale pakket bestaat, naast de pile guiding tool, uit een upending tool (700t) en de bijbehorende hydraulische power packs. Het equipment wordt gebruikt bij het Meerwind offshore windmolenproject op de Duitse Noordzee. De monopalen, die nodig zijn voor de fundatie van windmolens, worden met het equipment op een efficiënte manier opgetild en op zijn plaats gebracht. Sinds september zijn er meer dan 25 monopalen succesvol geplaatst.

Installatieproces
De fundatie van de windturbines in het Meerwind offshore windmolenproject bestaat uit een monopaal en een transitiestuk. Monopalen hebben een buitendiameter van 5.500mm, een lengte van 64 meter en een maximaal gewicht van 680 ton. Het transitiestuk verbindt de monopaal met de mast van de windturbine. De nieuwe pile guiding tool vervangt de veelgebruikte ‘upending bucket’ en de ‘guiding and positioning tool’ door het combineren van het tillen en positioneren in één. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op kostbare tijd tijdens de installatie. Ook is hiervoor minder dekruimte nodig en is het gewicht veel lager in vergelijking met de twee bestaande tools.

Samenwerking
De nieuwe tool van IHC Handling Systems is geproduceerd in samenwerking met een aantal zusterbedrijven waaronder IHC Vremac Cylinders, die de cilinders leverde. Het samenstellen en het testen vond plaats bij IHC Winches. IHC Hydrohammer® levert bovendien de S-2000 hydraulische hamer voor het heien van de monopalen bij dit windmolenproject.

Meer… IHC Merwede

Related news

List of related news articles