IHC Merwede en DEME werken samen aan voorspellingsmodel

IHC Merwede en de Belgische aannemer DEME (Dredging, Environmental and Marine Engineering) werken samen aan de ontwikkeling van modellen waarmee de staat van zandvoerende componenten aan boord van baggerschepen kan worden voorspeld. De modellen geven informatie die wordt benut om baanbrekende onderhoudskennis te genereren en beslissingen over predictief onderhoud te ondersteunen. Daarmee draagt het project in sterke mate bij aan een grote inzetbaarheid van de zuigers en hun deelsystemen.

In dit unieke project wordt de grote operationele en technologische deskundigheid van DEME gebundeld met de kennis en wereldwijde ervaring van IHC Merwede als ‘original equipment manufacturer’ (OEM). Het doel is om een uniek, integraal voorspellingsmodel te ontwikkelen, teneinde de beschikbaarheid van de hele DEME-vloot te optimaliseren. De uitdaging daarbij is hoe het slijtageproces in de zandvoerende systemen vast te stellen en te monitoren. Zoals bekend, is slijtage sterk afhankelijk van de grondsoort en de gekozen baggermethode, wat voorspellen erg moeilijk maakt. Het project gaat van start met één cutterzuiger van DEME. Het is de bedoeling dat daarna de hele vloot van de resultaten gaat profiteren.

Technische specialisten van meerdere units van IHC Merwede, waaronder IHC Technical Services, IHC Systems en MTI Holland, nemen deel aan dit langlopende onderzoeksproject. Levering van een computer gestuurd ‘Condition Based Maintenance System’ is eveneens onderdeel van het project. Dit systeem verzamelt meetgegevens en wisselt deze uit met gegevens uit operationele beheersystemen en met het geïntegreerde monitoring- en bedieningssysteem. Het CBMS bevat modellen die reeds voorbereid zijn, maar gezamenlijk verder ontwikkeld gaan worden. Om snel te kunnen reageren en de modellen op afstand te
kunnen upgraden, is er online gegevensuitwisseling voorzien tussen het schip en een kantoor aan wal.

Het project strookt met de strategie van IHC Merwede om haar klanten te helpen maximale inzetbaarheid van de vloot te realiseren tegen de laagst mogelijke ‘Costs of Ownership’ gedurende de gehele levenscyclus van de vaartuigen. Het is een nieuwe uitwerking van de strategie van IHC Merwede op het gebied van levensduurondersteuning (Life Cycle Support). Deze is erop gericht om de knowhow van de onderneming als technologie innovator ten dienste te laten komen van haar klanten, zodat deze in hun eigen markt kunnen excelleren.

Bron: IHC Merwede, 17-11-2008;