IHC Merwede laat SAPURA TOPÁZIO succesvol te water

Sapura Tapazio-1

IHC Merwede heeft met succes de pijpenlegger SAPURA TOPÁZIO te water gelaten op de werf in Krimpen aan den IJssel. De doop is verricht door mevrouw Puan Sri Datin Seri Yazreen Yahya, echtgenote van de heer Tan Sri Dato’ Seri Shahril Shamsuddin, President en Group CEO van SapuraKencana.

Dit schip is de tweede 550 ton pijpenlegger in een serie van in totaal vijf pijpenleggers voor Sapura Navegação Marítima, een joint venture tussen SapuraKencana en Seadrill. Deze vijf schepen zijn compleet geïntegreerde offshore schepen, volledig ontworpen, geëngineerd en gebouwd door IHC Merwede. Na oplevering gaat de SAPURA TOPÁZIO, net als het zusterschip SAPURA DIAMANTE, voor Petrobras diepzee-olievelden ontwikkelen voor de kust van Brazilië.

De SAPURA TOPÁZIO is uitgerust met een pijpenleginstallatie, die is ontworpen door IHC Engineering Business. Deze bestaat uit twee benedendekse opslagcarrousels met een capaciteit van 2.500 ton en 1.500 ton. Een verstelbaar pijpenlegsysteem met een top tension van 550 ton wordt geïnstalleerd voor het plaatsen van flexibele pijpleidingen. De positie van de pijpenleginstallatie is dusdanig dat er veel ruimte is op het dek. Een custom-designed control- systeem van IHC Drives & Automation integreert elk aspect van de pijpenleginstallatie.

“Twee jaar geleden tekenden we een contract met Sapura Navegação Marítima voor twee pijpenleggers”, zegt Arjan Klijnsoon, Managing Director van de Offshore divisie van IHC Merwede. “In augustus 2013 tekende we een contract voor nog eens drie schepen. Sapura Navegação Marítima heeft ons met deze grote order van in totaal vijf schepen een groot project toevertrouwd. De bouw en tewaterlating van de SAPURA TOPÁZIO liggen op schema, hetgeen bewijst dat we een betrouwbare partner zijn voor dit soort complexe projecten. Ook de bouw van de overige schepen loopt volgens planning.”

Aanvullende informatie
Naam SAPURA TOPÁZIO
Type 550 ton pijpenlegger
Klant Sapura Navegação Marítima
Bouwer IHC Offshore & Marine B.V.
Lengte 145,9 m
Breedte 29,9 m
Holte 13 m
Diepgang (operationeel) 7,2 m
Diepgang (max.) 8,3 m
Draagvermogen (operationeel) 7.025 ton
Draagvermogen (max.) 10.070 ton
Accommodatie 120 personen

Sapura Tapazio-2

Meer… IHC Merwede