IHC Merwede versterkt haar leidende positie met de strategische overname van MMP in Zuid-Afrika

IHC Merwede is verheugd aan te kunnen kondigen dat het haar positie in de markt voor diepzee baggeren en mijnbouw verder heeft versterkt met de strategische overname van MMP (Marine and Mineral Projects), gevestigd te Kaapstad, Zuid-Afrika. De nieuwe naam van het bedrijf zal worden: ‘IHC Marine and Mineral Projects’ (IHC MMP).

MMP werd opgericht in 1993 als een adviesbureau om de groeiende diepzee diamantwinning industrie voor de Westkust van Zuid-Afrika te bedienen. IHC MMP is hier al meer dan 15 jaar succesvol in. Uniek aan IHC MMP is het vermogen custom-built onderwater systemen en apparatuur voor de mijnbouw te ontwerpen maar ook te produceren en op te leveren. IHC MMP onderscheidt zich van andere mijnbouwadviseurs door de reeds eerder bewezen, langdurige ervaring en project management in de onderwater mijnbouw.
De overige aandeelhouders zijn het management, personeel en een ‘black economic empowerment’ investeerder.

De diepzee mijnbouw industrie geniet een groeiende belangstelling. Het aantal aanvragen voor diepzee bagger- en mijnbouw oplossingen is sterk toegenomen. Diverse studies naar systemen om zeldzame en dus kostbare mineralen, zoals diamanten, goud, gas, hydraten en andere zeldzame mineralen, op de diepe oceaanbodem te zoeken, vinden en exploiteren, zijn al in volle gang.

Volgens studies van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zal de vraag naar grondstoffen in de komende 25 jaar naar verwachting verdubbelen. Voor moderne technologische oplossingen om menselijke invloeden op het milieu te verminderen zijn meer en meer zeldzame materialen nodig, bijvoorbeeld voor windmolenparken en brandstofcellen voor elektrische auto’s.

70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Het is dus logisch te veronderstellen dat de toekomst onder water ligt. Daarom heeft IHC Merwede al haar activiteiten in deze sector geclusterd in een nieuwe business unit, IHC Deep Sea Dredging & Mining. Deze business unit zal zich concentreren op ontgraaftechnieken in diep water (tot 3.000 meter) en op het verticaal transport van de zeebodem naar de oppervlakte.

Met deze strategische overname implementeert IHC Merwede een ambitieuze overnamestrategie om zo haar bedrijfsactiviteiten op internationaal gebied te vergroten en te versterken. Door te kiezen voor MMP heeft IHC Merwede nu een ‘springplank’ in Zuid-Afrika, waarmee toonaangevende partijen in de mijnbouw kunnen worden voorzien van innovatieve technische oplossingen en toonaangevende technologie voor diepzee mijnbouw.

Bron: IHC Merwede, 07-05-2010;