IHC neemt meerderheidsbelang in Tompkins UK Limited

Royal IHC en Tompkins versterken hun strategische samenwerking. Als onderdeel daarvan heeft IHC een meerderheidsbelang genomen in Tompkins UK Limited, het moederbedrijf van Modus Seabed Intervention en partner in de TI Geosciences joint venture die IHC en Tompkins in 2015 zijn gestart. De combinatie van IHC en Tompkins biedt klanten toegang tot geïntegreerde en technologisch oplossingen op het gebied van dataverzameling, databeheer en datatoepassing door surveying, engineering en interventie in de zeebodem.

Modus is een gespecialiseerde leverancier van op afstand bestuurbare en autonoom opererende technologie op het gebied van interventie onder water en in de zeebodem. Het Engelse bedrijf biedt een breed scala aan ‘remotely operated vehicle’ (ROV) diensten met een vloot van work class ROV’s en ‘autonomous underwater vehicles’ (AUV’s) die worden ingezet bij bouwprojecten onder water, drill support, surveying en inspectie.

Met haar vloot van ROV’s en systemen voor ‘trenching’ (graven) biedt Modus ook oplossingen aan voor zeebodeminterventies, zoals het leggen van kabels en pijpleidingen en het verplaatsen van grond onder water. Daarnaast investeert Modus in disruptieve hybride AUV’s, waardoor het kan toetreden tot nieuwe marktsegmenten.

Op basis van een door Tompkins geleverd systeem voor buoyancy-stabilised, deep-water, deep-push, cone-penetration testing (DWCPT) levert TI Geosciences diensten op het gebied van geotechnisch onderzoek. Op afstand gestuurde seabed drilling apparatuur wordt later dit jaar geïntroduceerd in de vorm van IHC’s sonic wireline-operated remote drilling systeem (SWORD).