IJbreker vaart in recordtijd noordwestelijke doorvaart

  • buitenland

In 24 dagen tijd is de Finse ijsbreker MSV Nordica vanuit Vancouver in Canada naar Groenland gevaren, zo meldt NOS. Niet eerder heeft een schip zo vroeg in het jaar de noordwestelijke doorvaart voltooid. Het vorige record was in 2008 blijkt uit archieven van het Canadese ministerie van Visserij.

Een groot deel van het jaar is de vaarroute tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bevroren. In de zomermaanden smelt de ijslaag en door de opwarming van de aarde gebeurt dit steeds vroeger in het jaar. Zo’n 10 jaar geleden bestond deze doorvaart nog niet. Een aangepaste olietanker voer in 1968 voor het eerst in de zomermaanden langs de noordkust van Amerika. Maar een jaar later mislukte de reis.

Vooralsnog blijft de passage een uitdaging voor conventionele schepen en worden de bevroren waterwegen gemeden. Maar toerisme en andere vormen van economische ontwikkeling zijn al aan de gang meldt nydailynews.com.

In 1903 voer de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen deze reis in 3 jaar tijd. Zijn schip raakte in die periode een paar keer vastgevroren.

Het ijs wordt steeds dunner boven Canada en Alaska en daar profiteren steeds meer schepen van.

 

Photo:

Related news

List of related news articles