IJsbeer doodgeschoten na aanval bemanningslid cruiseschip

Afgelopen zaterdag is er een ijsbeer doodgeschoten op Spitsbergen in Noorwegen. Zo’n 150 Passagiers van het cruiseschip MS Bremen van de Hamburgse rederij Hapag-Lloyd Cruises zijn aan wal gegaan om de dieren van dichtbij te bekijken maar dit liep niet goed af. Bemanningsleden van het cruiseschip waren eerst aan land gegaan als voorhoede voor de toeristen. 

De beer viel een Duits bemanningslid aan waarop een ander bemanningslid, een van de ‘ijsbeerbewakers’ de beer dood schoot uit zelfverdediging. De man die was aangevallen liep een hoofdwond op en is met een helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gevlogen.

Afschrikken werkte niet
De twee ijsbeerbewakers van de MS Bremen hebben eerst geprobeerd de ijsbeer af te schrikken en weg te jagen door lawaai te maken en een alarmpistool af te vuren.  Maar zonder resultaat, de ijsbeer “wilde niet luisteren” en is doodgeschoten.

Het doodschieten van de ijsbeer roept internationaal reacties op. Dierenrechtenactivisten en veel andere mensen vinden het ongepast om cruises en toeristen toe te laten in een kwetsbaar gebied waar bedreigde diersoorten leven.

Reactie Hapag-Lloyd Cruises
De Duitse rederij Hapag-Lloyd Cruises zegt dat het alleen de bedoeling is om ijsberen te observeren vanaf de schepen en dat er nooit toeristen aan wal gaan als er beren in de buurt zijn.

Hapag-Lloyd Cruises verzorgt verschillende bootreizen naar het Noordpoolgebied. Toeristen kunnen op die manier van de ‘arctische puurheid’ genieten, luidt de reclame van de rederij. ,”Waar ijsberen de wildernis regeren.”

De Noorse politie verdedigt het optreden van de bemanning. De gouverneur van Spitsbergen waarschuwt om nooit in de buurt te komen van de ijsberen in het gebied. Er leven naar schatting tussen de 20 tot 25.000 ijsberen.

Eerdere incidenten
In 2015 is een Tsjechische toerist gewond geraakt, in 2011 raakte vier mensen gewond en een dode bij een Brits kamp op Spitsbergen. Bij beide waren de veiligheidsmaatregelen niet opgevolgd.

Steeds meer cruiseschepen naar Spitsbergen
In de afgelopen jaren zijn het aantal cruiseschepen dat naar Spitsbergen vaart toegenomen. En op dit moment zijn er zo’n 20 nieuwe expeditie cruiseschepen met ijsclassificatie in aanbouw.

Photo:

Related news

List of related news articles