Illustratieontwerp voor bij de Vismigratierivier Afsluitdijk

Ter gelegenheid van de Vismigratierivier die in 2018 gerealiseerd wordt bij De Nieuwe Afsluitdijk, is een illustratieontwerp gemaakt. Het ontwerp is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en op 12 december op Kornwerderzand gepresenteerd. Bezoekers en toeristen kunnen straks het verhaal van migrerende vissen bekijken. Het ontwerp is gemaakt door landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens. 

De Vismigratierivier is een opening in de Afsluitdijk waardoor de trekvissen weer 24 uur per dag heen en weer kunnen zwemmen tussen zout en zoet, tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. 

Er komen vier onderdelen in en rondom het water van de Afsluitdijk. Er komt een Blije Vissen-veld in het water, tijdkijkers en elementen bij de coupure (dijkgat, een onderbreking) en de twee kazematten. De tijdkijkers geven een beeld over de ontwikkeling van het landschap van de afgelopen eeuwen.

Op 22 maart worden de tijdkijkers geplaatst in het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center, waar ook de expositie over de Vismigratierivier, Werelderfgoed Waddenzee en het IJsselmeer te zien is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdrachtgevers
Het concept is ontwikkeld in opdracht van de initiatiefnemers van de Vismigratierivier: Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Stichting het Blauwe Hart en netVISwerk. Het plan wordt uitgevoerd door De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerking van de provincies Fryslân, Noord-Holland en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Naar verwachting is de Vismigratierivier in 2022 zowel voor vissen als het publiek volledig toegankelijk.