Imtech Marine’s Venteville levert nieuw, milieuvriendelijk Ballastwater treatment systeem SiCure

Venteville BV, onderdeel van Imtech Marine, levert systemen voor ballastwater treatment en is agent voor het nieuwe door Siemens Watertechnologies ontwikkelde SiCure® systeem. Dat is een milieuvriendelijke oplossing om te voorkomen dat uitheemse schadelijke organismen via ballastwater van schepen in de nationale wateren terecht komen. Dit sluit aan bij het Ballastwaterverdrag, dat schepen (gefaseerd en uiterlijk in 2016) verplicht over een installatie te beschikken die ballastwater zuivert van schadelijke organismen. Venteville is sinds 2006 onderdeel van Imtech Marine, service provider en system integrator van op maat gemaakte technologische oplossingen voor de maritieme markt. Ontwikkeling en levering van groene technologie concepten is een speerpunt in de meerjarenstrategie van Imtech Marine.

‘Het transport van (micro-)organismen is op luchthavens al jaren gereguleerd.’, zegt Michiel Veen, General Manager van Venteville. ‘In de maritieme wereld lag dit anders. Via ballastwater brengen schepen organismen naar alle continenten. Deze worden meegenomen in het ballastwater dat schepen aan boord nemen als ze zonder vracht vertrekken. Als het schip dan weer beladen wordt in een andere haven, wordt het ballastwater daar geloosd, inclusief de uitheemse, soms schadelijke organismen. Een voorbeeld is de Japanse oester, die inmiddels andere schelpdieren verdringt. Veen: ‘Wij leverden in samenwerking met Siemens al een Chloropac® systeem om bioufouling in machinekamers tegen te gaan. Met SiCure™ is het nu mogelijk ballastwater te zuiveren vanaf zo’n 600 kuub per uur.’

Bescherming tegen schadelijke organismen
Dit ballastwater management systeem maakt gebruik van een combinatie van fysieke scheiding via filters en de behandeling met hypochloriet, dat geproduceerd wordt uit zeewater. Behandeling met hypochloriet is bij grotere volumes ruimte- en energie-efficiënter dan UV-lichtoplossingen. Het systeem werkt zonder toevoeging van chemicaliën. Het is een betrouwbare, milieuvriendelijke oplossing ter beschermingtegen organismen die schade aan het ecosysteem kunnen toebrengen.

Officieel keurmerk
Met het Chloropac® biofouling control systeem heeft Venteville al decennia ervaring. Het is geïmplementeerd aan boord van duizenden schepen. Nu heeft ook het SiCure™ systeem de prestadia van de testfase succesvol doorlopen. ‘Het ondergaat de laatste uitgebreide testen en we verwachten medio 2012 het officiële keurmerk te hebben’, zegt Veen. Het ballastwater treatment systeem is uitermate geschikt voor de diepzee- en offshoremarkt. Venteville levert advies en begeleiding tijdens de installatie aan boord. Ook zorgt het Imtech-bedrijf na ingebruikname voor de service van het systeem.

Profiel Venteville en Imtech Marine
Venteville BV is een gespecialiseerd sales- en servicebedrijf, dat zoek- en navigatieverlichting, scheepsfluiten, water treatment apparatuur, communicatie- en stuurapparatuur, evenals alarm- en detectiesystemen voor ondermeer de machinekamer levert. Venteville biedt ook een ‘anti-piracy’ product portfolio. Het Rotterdamse bedrijf heeft vooraanstaande klanten in de markten van onder meer offshore, defensie, cruises, transport, heavy lifting en jachtenbouw. Het bedrijf is opgericht in 1963 en behoort net als Radio Holland tot Imtech Marine, service provider en system integrator van een breed portfolio op maat gemaakte technologische oplossingen voor de maritieme markt. Imtech Marine voorziet in innovatieve systemen en services gedurende de complete levensduur van een schip. In 2010 behaalde Imtech Marine een jaaropbrengst van meer dan 500 miljoen euro, met 2.600 medewerkers en tachtig kantoren langs de belangrijkste scheepvaartroutes. Imtech Marine maakt deel uit van de beursgenoteerde technische dienstverlener Imtech N.V.

Meer… Radio Holland