Imtech technologiepartner in omvangrijk Canadees maritiem nieuwbouw-programma

Imtech technologiepartner in omvangrijk Canadees maritiem nieuwbouw-programma
Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) maakt bekend dat Imtech Marine als technologiepartner van Seaspan Vancouver Shipyards betrokken zal worden bij de uitvoering van het National Shipbuilding Procurement Strategy (NSPS) programma van de Canadese regering. Dit programma voorziet in realisatie van een groot aantal marine-, kustwacht- en onderzoeksschepen. Imtech zal betrokken worden bij het ‘non-combat’ deel van dit programma, volgens verwachting 8 schepen. De totale investering van dit deel van het programma bedraagt circa 8 miljard euro. Imtech is de voorziene partner van Seaspan voor de platformautomatisering, elektrotechniek, elektrische voortstuwing en de lucht- en klimaatbehandeling (HVAC), waardoor – na formele toekenning – op termijn sprake zal zijn van een aanzienlijke toename van de maritieme orderportefeuille.

René van der Bruggen, CEO Imtech: ‘We feliciteren Seaspan Vancouver Shipyards, die ons als partner heeft betrokken bij dit omvangrijke programma en nu gekozen is als werf voor de ‘non-combat’ schepen voor de Canadese marine (Royal Canadian Navy) en kustwacht (Canadian Coast Card). Seaspan staat bekend om haar solide expertise in realisatie van world-class schepen. Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor onze maritieme divisie, in een huidige nieuwbouwmarkt die nog steeds gekenmerkt wordt door terughoudendheid door de economische en financiële crisis. Seaspan werkt met een aantal partners, waarbij Imtech Marine de voorziene partner is voor de automatisering, elektrotechniek, elektrische voorstuwing en lucht- en klimaattechnologie, inclusief de integratie hiervan op basis van hightech platform-systeemintegratie. De overname van Groupe Techsol Marine halverwege september 2011 én de aanwezigheid van ons maritieme dochterbedrijf Radio Holland Canada hebben positief bijgedragen aan onze positie. Dit is mede van belang omdat de Canadese regering de lokale werkgelegenheid met dit maritiem nieuwbouwprogramma wil bevorderen. Imtech wenst hier actief aan bij te dragen.’

Hightech schepen
Het ‘non-combat’ deel van het programma omvat volgens verwachting twee Joint Support schepen (JSS, Joint Support Ships) elk met een lengte van 175 meter en met een optie voor realisatie van nog een dergelijk schip. Deze schepen gaan Canadese marineschepen, of het vlootverband waarvan zij deel uitmaken, op zee bevoorraden, zwaar of speciaal materieel vervoeren en landoperaties vanuit zee ondersteunen. Daarnaast behoren humanitaire hulpoperaties en civiele taken zoals rampenbestrijding tot het takenpakket. Verder staat de bouw gepland van een offshore oceanografisch onderzoeksschip (OOSV, Offshore Oceanographic Science Vessel) met een lengte van 85 meter dat oceanografisch onderzoek zal gaan doen aan de oostkust van Canada. Daarnaast zullen er drie offshore onderzoeksschepen gebouwd worden die wetenschappelijk onderzoek doen naar de visstand en de ontwikkeling van ecosystemen aan zowel de oost- als westkust van Canada (OFSC, Offshore Fisheries Science Vessels). Tot slot zal Seaspan een 140 meter lange polaire ijsbreker bouwen, die als het ‘kroonjuweel’ van de nieuwe Canadese vloot kan worden beschouwd. Deze hightech ijsbreker zal in de meest zware klimaat- en weersomstandigheden de Canadese polaire soevereiniteit in het noorden van Canada gaan beschermen en tevens een belangrijke rol vervullen bij de bescherming van het milieu en het Canadese natuurlijke erfgoed op de Noordpool.

Technologische kennis en goede productiebasis
Mede door haar uitgebreide expertise als Platform System Integrator – hightech platform-systeemintegratie – is Imtech klaar voor de uitdaging om onderscheidende en extreem weersbestendige technologische oplossingen te leveren op dit type speciale schepen. Via Groupe Techsol Marine beschikt Imtech in Québec over een ultramoderne net opgeleverde productiehal, die ingezet zal worden om de elektrotechnische oplossingen aan boord van de schepen te produceren.

Profiel Imtech Marine
Imtech Marine is een toonaangevend bedrijf in de mondiale maritieme markt. Imtech Marine is een full service provider en systeem integrator van pasklare innovatieve technische oplossingen. Imtech Marine heeft zich gespecialiseerd in automatisering (platform en brug), navigatie & communicatie, inclusief connectivity, energie en drive systemen, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) oplossingen en technologie voor brandbestrijding, AV entertainment, verlichting en maritieme informatiediensten. Imtech Marine levert innovatieve systemen en betrouwbare diensten gedurende de volledige levensduur van het schip. In 2010 was de omzet van Imtech Marine meer dan 500 miljoen euro, en telt het bedrijf 2.500 medewerkers op meer dan 70 kantoren langs de wereldwijde scheepvaartroutes en dicht bij de scheepsbouw centra.

Meer… Imtech Marine