Imtech versterkt positie op maritieme markt in Turkije door overname Elkon

Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) maakt bekend dat het de Turkse maritieme technische dienstverlener Elkon overneemt. Elkon telt ruim 200 medewerkers en realiseert op jaarbasis opbrengsten van ruim 15 miljoen euro. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel.

René van der Bruggen, CEO Imtech: ‘Met de overname van Elkon zet Imtech een volgende stap naar verdere internationalisering van haar maritieme activiteiten. Elkon is in Turkije een technologisch geavanceerde onderneming met een uitstekende reputatie en relatienetwerk. Turkije ontwikkelt zich snel tot een belangrijk centrum voor nieuwbouw van schepen, waarbij schepen steeds groter en complexer worden. Hierdoor neemt de behoefte aan hoogwaardige maritieme technologie toe. Dit biedt kansen om het technologische diensten- en servicepakket van Imtech via Elkon in zijn volle breedte op de Turkse markt aan te bieden. Daarnaast kan Elkon ook technologische oplossingen en services naar aan Turkije gelieerde landen exporteren. Met Elkon halen we een groeibriljant in huis.’

Profiel Elkon
Elkon is 30 jaar geleden ontstaan en in de loop der jaren uitgegroeid tot de meest innovatieve maritieme technische dienstverlener in Turkije. Van oorsprong was Elkon vooral technologiepartner voor commerciële schepen. De laatste jaren is de onderneming in toenemende mate betrokken bij de realisatie van technologisch gezien meer complexe schepen. De kern van de activiteiten wordt gevormd door elektrotechnische diensten, zoals geavanceerde schakelborden en brugcontrolesystemen, inclusief de complete elektrische installatie aan boord. Daarnaast heeft Elkon zich gespecialiseerd in automatisering van machinekamers en in alarm, monitoring & control. Elkon heeft een prima reputatie en beschikt over uitstekende relaties met de scheepsbouwindustrie. Deze industrie is geconcentreerd aanwezig in Tuzla, een voorstad van Istanbul ten zuiden van de Bosporus waar ook Elkon is gevestigd, en in maritieme centra langs de kust van de Zwarte Zee. Het management van Elkon blijft de komende jaren aan, waarmee de continuïteit wordt gegarandeerd.

Maritieme strategie
In de mondiale maritieme markt is Imtech (Imtech Marine Group) met opbrengsten van circa 500 miljoen euro en 2.400 medewerkers één van de sterkste spelers. De strategie is gericht op groei, onder meer door verdere geografische uitbreiding. Imtech anticipeert actief op verschuivingen in de mondiale scheepsbouwmarkt. Behalve het Nabije en Verre Oosten (waar Imtech reeds meerdere locale vestigingen en productielocaties beschikt) ontwikkelt ook Turkije zich tot een belangrijk nieuw centrum voor de scheepsbouw. De in Turkije gebouwde schepen kenmerken zich door concurrerende prijs-/kwaliteitverhouding. Van relatief eenvoudige schepen als tankers en bulkcarriers ontwikkelt de Turkse markt zich steeds meer tot een producent van complexe schepen als luxe (mega)jachten, marineschepen en offshoregerelateerde schepen. De technologiecomponent neemt toe aangezien dit type schepen dient te beschikken over state-of-the-art automatisering en hightech elektrotechnische technologie, waaronder elektrische voortstuwing. Hoewel Imtech al als technologiepartner betrokken is bij realisatie van twee (‘Milgem Class’) korvetten en tientallen hightech patrouilleschepen (‘New Type Patrol Boats’) voor de Turkse marine, wenst Imtech hier strategisch gezien een stevige lokale positie opbouwen.

Synergie
In de laatste jaren is een intensieve samenwerkingsrelatie ontstaan tussen Imtech en Elkon, waarbij beide gezamenlijk acteren als technologiepartner, bijvoorbeeld voor het omvangrijke nieuwbouwprogramma van de Turkse Marine en de aantrekkende markten voor luxe (mega)jachten en offshoregerelateerde schepen. Deze samenwerking mondt thans uit in een overname met een sterk synergetisch karakter. Elkon zich zal focussen op het lokaal aanbieden van (de combinatie van) elektrotechniek, automatisering en elektrische voortstuwing, terwijl Imtech als kennis- en technologiepartner voor deze oplossingen zal acteren. Gezamenlijk kan zo vanuit een sterke lokale positie een compleet pakket aan hoogwaardige technische maritieme diensten worden aangeboden. Daarnaast maakt de sterke financiële positie van Imtech het voor Elkon mogelijk exportactiviteiten naar aan Turkije gelieerde landen in het grensgebied tussen Europa en Azië te starten. Ook kan Elkon als kosteneffectieve productielocatie dienen voor het productenpakket van Imtech op gebied van elektrische systemen.

Bron: Imtech.nl, 16-09-2010;