In 2016 opnieuw gratis MARIN testtijd voor maritieme MKB’ers

  • binnenland

In 2014 en 2015 bood MARIN gratis tanktijd aan maritieme MKB’ers voor het testen van innovatieve ideeën. Vanwege het succes volgt er in 2016 een derde ronde. Het aanbod is bedoeld voor MKB’ers die een nieuw maritiem concept willen onderzoeken: om te kijken of het werkt, om het te verbeteren of om het te demonstreren. MARIN wil met dit initiatief Nederlandse MKB’ers helpen een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van hun innovatie. Inschrijven kan tot 1 december 2015.

Het gaat om nieuwe ideeën en concepten, niet om optimalisatie van bestaande ontwerpen en ontwerptesten; daar zijn MARIN’s normale projecten en tarieven voor. De mogelijke projecten zijn breed: van drijvende zonnepanelen en zwemrobots tot een waterkrachtinstallatie voor het opwekken van energie. In 2015 werd de gratis tanktijd aangeboden voor de projecten Sunfloater, Galatea, Oryon Watermill, Hortimare en Seanovations. Deze proeven zijn ondertussen uitgevoerd of staan voor dit jaar gepland.

Vijf projecten zullen worden geselecteerd. Deze vijf projecten krijgen ieder twee weken tanktijd (inclusief voorbereidingen en testtijd) in het MARIN Concept Basin of het MARIN Shallow Water Basin. De twee weken tanktijd is inclusief een ervaren experimentator, die de systemen bedient en de klanten helpt bij het uitvoeren van de proeven. Daarnaast krijgt de klant een ééndaagse workshop met een ervaren projectleider en een project engineer. Samen bespreken ze het concept, de beste aanpak van de proeven en de benodigde ondersteuning door MARIN. Het totale aanbod van MARIN is ruwweg 40.000 Euro waard per project. Klanten kunnen hun eigen modellen meenemen en zelf meewerken bij de proefuitvoering. MARIN kan ook modellen maken, maar die moeten dan wel worden betaald. Datzelfde geldt voor analyses en rapportage door MARIN. Ervaring uit 2014 en 2015 leert dat deelnemers zelf nog zo’n 20.000-30.000 Euro investeren in deze proeven. MARIN’s aanbod voor gratis testtijd helpt de MKB-klant om deze belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van hun concept makkelijker te maken.

Alles gebeurt confidentieel en de kennis die wordt opgedaan tijdens de proeven is geheel van de MKB’er zelf. Het MARIN-aanbod is ook geen overheidssubsidie. MARIN ziet het als haar bijdrage aan Nederlandse maritieme innovatie: MARIN heeft moderne faciliteiten en is het grootste onafhankelijke maritieme testinstituut in de wereld. MARIN werkt voor grote reders, werven en energiemaatschappijen. Die faciliteiten en ervaring wil MARIN graag inzetten om Nederlandse maritieme MKB’ers vooruit te helpen.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich via e-mail inschrijven met een duidelijke beschrijving van hun concept en de tests die ze zouden willen uitvoeren. De deadline is 1 december 2015. MARIN selecteert zelf uit de inzendingen de meest innovatieve en kansrijke projecten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap de Wilde, 0317-493493 / [email protected]

Related news

List of related news articles