‘In economisch barre tijden juist projecten als Maasvlakte’

  • binnenland

Promovendus Dirk Koppenol heeft onderzoek gedaan naar de besluitvorming over het uitbreiden van de Rotterdamse haven vanaf 1945. Hij ontdekte dat juist in economische barre tijden projecten zoals Europoort, Maasvlakte 2 en de Betuweroute opeens hoog op de politieke agenda te staan.

Koppenol interviewde meer dan dertig direct betrokkenen bij het besluitvormingsproces, waaronder verschillende havendirecteuren, directeuren van grote belangenorganisaties, een minister en hoge ambtenaren. Daarnaast gebruikt hij nieuwe informatie over de Rotterdamse havenlobby uit de archieven van het Havenbedrijf Rotterdam.

Hoe erger de economische tegenspoed, hoe meer draagvlak voor grootschalige havenprojecten
Koppenol doopte dit verschijnsel de ‘Curve of Consent’ en zet in zijn proefschrift dit patroon uiteen. “In perioden van toenemende werkeloosheid wil het publiek graag politieke daadkracht zien,” legt hij uit. “Politici reageren daarop, willen de werkeloosheid bestrijden. En dus investeren ze in havenprojecten die de economie weer nieuw leven kunnen inblazen.”

Donderdag 2 juni 2016 verdedigt hij zijn proefschrift aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De handelseditie van dit onderzoek (uitgeverij Boom) is vanaf oktober zowel in de boekenhandel als online verkrijgbaar.

Bron: Erasmus Universiteit en Port of Rotterdam

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten