Innovatief duurzaam schip gaat vissers een rendabele toekomst bieden

  • binnenland

Het in de vaart brengen van een innovatief visserijschip met duurzame, vernieuwende technieken zal moeten bewijzen dat een andere en meer rendabele visserij mogelijk is. De bouw van een pilot schip dat tevens als onderzoeksschip (MDV-schip) dient zal de bewijzen hiervoor moeten aantonen. Vandaag werd dit initiatief bekend gemaakt tijdens de presentatie van het rapport ‘Masterplan Duurzame Visserij’.

Vandaag presenteerde een samenwerkingsverband vanuit de visserijsector de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek ‘Masterplan Duurzame Visserij (MDV projectfase 2)’ aan het ministerie van EL&I. Met deze publicatie wordt voorgesteld om tot een pilotproject visserij-onderzoeksschip te komen.

Met een pilot schip – het project (Masterplan projectfase 3) – kan bewijs worden vergaard dat vlootvernieuwing economisch haalbaar is terwijl aan de strengste duurzaamheidseisen wordt voldaan. De Stuurgroep Masterplan duurzame Visserij heeft samen met vijf specifieke werkgroepen (Techniek, Financiën, Bestuur en politiek, Aanwending bestaande schepen en Duurzaamheid) onderzoek verricht naar vernieuwingskansen voor de Nederlandse platvisvloot. Er is vooral gekeken naar effecten op economische- en duurzaamheidindicatoren bij rigoureus innoveren in de scheepsbouw en in visserijmethoden.

Meer… Productschap Vis

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten