Innovation Award voor IHC oil-free deep-sea special motor

  • binnenland

IHC heeft een DPC Innovation Award gewonnen voor de open permanent magnet (PM) motor voor gebruik in diepzee. De DPC Innovation Awards ceremonie vond plaats op 10 november in Londen en bestond uit 13 categorieën. De meest innovatieve en vooruitstrevende projecten uit de bagger- en havenindustrie werden beoordeeld, en IHC won de ‘New Environments Award’.

“We zijn trots dat we deze award in ontvangst hebben mogen nemen, het is een erkenning voor de inspanningen van het deep-sea mining team voor het ontwikkelen en leveren van duurzame oplossingen voor de marine mining industrie”, zegt Manager Research en Development IHC Mining, Wiebe Boomsma. “De speciale motor is een permanent magnet (PM) motor ontwikkeld voor gebruik in diepzee en kwetsbare omgevingen. De motor heeft een open verbinding met de omgeving en is gevuld met zeewater. Daarom worden de lagers, stator en rotor gesmeerd door zeewater. De motor is 100% olievrij, waardoor het uitermate geschikt is voor kwetsbare omgevingen op extreme diepten.”

Uitgebreide analyse op 420 meter waterdiepte IHC heeft met succes een prototype getest van deze innovatieve special motor, geschikt voor gebruik in diepzee. Uitgebreide testen werden uitgevoerd in het kader van het EUgesubsidieerde Blue Mining Project. Na grondig onderzocht in het laboratorium, werd de motor verscheept naar Noorwegen voor proeven op zee, waar het voortdurend getest werd tot diepten van 420 meter.

De nieuwe op afstand bediende PM motor wordt ontwikkeld voor maximale efficiëntie in diepzee, en zal zich commercieel richten op maten oplopend tot 1 MW voor de standaard motor
en 500kW voor de baggerpomp motor. Met zijn minimale footprint, is het de kleinste in zijn klasse. IHC is ook verheugd met gezamenlijk met DEME winnen van de DPC Innovation Award – voor
’s werelds eerste LNG-aangedreven sleephopperzuigers in de categorie ‘Innovation in Dredger Design’.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten