Inspirator Nederlandse catamaransport Jan de Boer overleden

Op dinsdag 27 mei jl. is in het bijzijn van zijn familie op 81-jarige leeftijd, op vredige wijze maar toch nog onverwachts, de nestor en ‘vader’ van bijna alle Nederlandse catamaranzeilers en –zeilsters Jan de Boer overleden. Op 3 juli zou Jan 82 jaar zijn geworden

Jan de Boer startte in 1976 samen met zijn vrouw Hansje de import van de eerste Prindle en Nacra catamarans in Nederland en Europa. Zo begonnen zij aanvankelijk vanuit huis en later vanuit Zandvoort aan een reeks van indrukwekkende jaren. Met tomeloze energie en met een ongekende vorm van enthousiasme wist Jan de Boer deze, voor die tijd nog zeer onbekende zeilboten uit de Verenigse Staten, tot een zeer groot succes te maken.

Nu, 30 jaar later en duizenden door Jan in Nederland en in tal van Europese landen verkochte Prindle’s en Nacra’s verder, zijn beide merken en overige typen catamarans niet meer weg te denken uit de hedendaagse zeilsport.

Wie ooit met deze prachtige tak van zeilen kennis heeft gemaakt, weet zonder twijfel dat ‘ome Jan’, zoals hij in de loop der jaren vaak werd genoemd, aan de basis stond van talloze ‘spectaculaire en sportieve’ zeiluren van duizenden catamaranliefhebbers.

Jan de Boer was zelf vanwege zijn gezondheid al geruime tijd niet meer actief bij de zeilsport betrokken. Toch weet een ieder die hem een beetje heeft gekend dat hij van iedere dag genoot, die hij samen met zijn vrouw aanwezig was bij één van de talrijke wedstrijden. Waar ook ter wereld.

De catamaransport heeft één van zijn grootste inspiratoren verloren.

Jan de Boer 1926 – 2008.

Bron: Diabo, 02-06-2008;