Installatieschip ‘Aeolus’ klaar voor windpark Norther met nieuwe kraan

Na succesvolle proefvaarten afgelopen dagen voor de Noord-Hollandse kust is Van Oord’s offshore installatieschip Aeolus klaar voor een volgende klus. Uitgerust met een nieuwe kraan een LEC-kraan (Leg Encircling Crane) van Huisman met een hefvermogen van 1.600 ton is de Aeolus geschikt voor het installeren van de nieuwste generatie funderingen en windturbines.

De Aeolus is weer in topconditie en klaar om binnenkort aan de slag te gaan op het Belgische offshore windpark Norther.

Met de upgrade is ook het aantal accommodaties verhoogd naar 99. De Aeolus is ook verbreed, het dek is versterkt, heeft grotere spudpalen gekregen en een helideck.

In maart vorig jaar tekenden Van Oord en Damen een overeenkomst om de Aeolus een upgrade te geven om ervoor te zorgen dat het schip concurrerend blijft in een snel veranderende markt.

Op het Belgische offshore windpark van Norther zijn Van Oord en dochteronderneming Tideway van DEME Group al begonnen met het plaatsen van de stenen bescherming “scour protection” in mei dit jaar. De installatie van de funderingen gaat deze maand van start, welke vanuit Vlissingen worden getransporteerd en door Aeolus op het park worden geïnstalleerd.

Van Oord’s Aeolus is speciaal ontworpen voor de bouw van windparken op zee. Vier gigantische palen zorgen dat de Aeolus op eigen poten kan staan tot waterdiepten van zo’n 55 meter. Een spectaculair schouwspel dat afgelopen jaren onder meer te zien was bij de bouw van het Gemini Offshore Windpark (NL).