Internationale betrekkingen binnen de olie- en gasindustrie

“Welke omstandigheden hebben invloed op een industrie? En hoe gaan toonaangevende bedrijven uit alle lagen binnen de keten hiermee om?” Het zijn vragen die Wilbur Perlot graag beantwoord ziet tijdens het Industry Panel van Offshore Energy. Perlot is plaatsvervangend hoofd van de Clingendael Academy, een van de grootste internationale diplomatieke trainingscentra ter wereld en onderdeel van het Instituut Clingendael.

Medewerkers van Instituut Clingendael zijn experts op het gebied van internationale veiligheid die zich richten op onder andere conflictmanagement, onderhandelingstechnieken, terrorisme en piraterij. “Wij ontvangen veel verschillende mensen op onze Academy, dat is de trainingstak van Clingendael, zoals overheidsfunctionarissen of militairen, veelal mensen met een internationale dimensie in hun functie,” aldus Perlot. “We bieden veel verschillende opleidingen, zowel op maat gemaakt als op basis van open inschrijving. Zelf geef ik vooral internationale onderhandelingstrainingen. Het gaat daarbij om posities, belangen en behoeftes van partijen, maar ook om cultuur en het belang van relaties.

Eind 2013Recent hebben wij negentien afgevaardigden van de Syrische oppositiepartij getraind, in de aanloop naar geplande onderhandelingen met de Syrische regering in Geneve. Wij hebben hen geholpen zich als professionele onderhandelaars op te stellen en zo hun positie te verbeteren. Een pittige opdracht waarbij vooral het ordenen van de belangen een grote rol heeft gespeeld.” Het werk van de Clingendael Academy in diplomatieke vaardigheden is ook voor de olie- en gasindustrie van belang. Perlot: “Tijdens werken in groepen is er altijd sprake van groepsdynamiek en machtspelletjes. Binnen de olie- en gassector komt er nog bij dat het groepswerk steeds meer intercultureel is, met vertegenwoordigers uit meerdere disciplines. Ook zijn er altijd meerdere bedrijven voor wie veelal grote belangen op het spel staan, want het gaat vaak over miljoenen- of miljardenprojecten. En dat alles binnen een gevoelige politieke context, want overheden van olie- en gasproducerende landen hebben ook hun eigen verwachtingen en doelen. Er komt ook geopolitiek bij kijken. Medewerkers binnen de sector moeten steeds vaker diplomaat kunnen zijn.”

Industry Panel
Perlot is tijdens het event Offshore Energy moderator van het Industry Panel, een bijeenkomst gericht op besluitvormers in de industrie. De olie- en gaswereld is Perlot niet onbekend, vijf jaar lang was hij werkzaam bij het Clingendael International Energy Programme (CIEP). “Ik zie veel overeenkomsten tussen mijn dagelijks werk en mijn functie als moderator van het Industry Panel. Ik hoop op een openhartige discussie met de panelleden en aanwezigen over risico’s in de sector en hoe bedrijven die het hoofd kunnen bieden. De bedrijven zijn actief in kritische samenlevingen, met veel zorgen over milieu en prijs. Geopolitiek gezien gebeurt er heel veel, van IS tot Oekraïne en in het grotere plaatje de verschuiving economisch gezien richting Azië. . Hoe wordt de sector hierdoor beïnvloed en hoe ga je daarmee om? Welke rol speelt voorbereiding hierbij? Welke effecten hebben wereldontwikkelingen op de internationale olie- en gasmaatschappijen en hoe gaan deze toonaangevende bedrijven hiermee om? Daar ben ik erg nieuwsgierig naar. Het modereren van het Industry Panel is eigenlijk live onderzoek doen, een behoorlijke uitdaging, maar een waar ik bijzonder veel zin in heb.” RM

Over de Clingendael Academy

De Clingendael Academy zet zich in voor internationale samenwerking door zich te specialiseren in kennis en vaardigheden die professionals nodig hebben om effectief te kunnen werken in een internationaalpolitiek gevoelige context. De Academy hanteert hierbij een modulaire aanpak om zo tot op maat gemaakte combinaties van kennis, praktijk en vaardigheden te komen.

De Clingendael Academy traint ongeveer 1.700 professionals per jaar. Het merendeel van de trainingen vindt plaats in het landhuis en park waar Clingendael is gevestigd in Den Haag. Clingendael trainers gaan ook regelmatig op pad om trainingen te verzorgen op locatie. In haar dertigjarig bestaan heeft Clingendael mensen getraind van over de hele wereld en in meer dan 100 landen.

Clingendael biedt voor medewerkers uit de offshore sector in company trainingen op specifieke vaardigheden en kennis, maar heeft ook een uitgebreid aanbod aan open inschrijvingstrainingen, zoals Intercultural Communication, Seminar International Negotiations en de Cursus Internationale Politiek. Het vlaggenschip van Clingendael is de drie maandenlange Leergang Buitenlandse Betrekkingen, waarvan nu de 69ste leergang aan de gang. Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op de website van de Clingendael Academy.