Interview: Jelmer Jacobs, project engineer bij TWD

“Na mijn studie Civiele Techniek en master Structural Engineering aan de TU Delft ben ik vrijwel direct begonnen bij TWD”, vertelt Jelmer Jacobs, project engineer bij Temporary Works Design (TWD).  TWD is een ingenieursbureau gespecialiseerd in het ontwerpen en de fabricage begeleiding van hulpconstructies en installatietools die ondersteunend zijn bij offshore projecten.

Ondanks dat Jacobs pas twee jaar bij TWD werkt, mag hij zich nu al project engineer noemen en houdt hij zich op dit moment ook bezig met business development binnen TWD. Voor de Maritieme & Offshore Carrièrekrant spraken wij met hem in de Rotterdam Science Tower over het Gode Wind offshore windparkproject, zijn rol en werken bij TWD.

“Het Gode Wind offshore windparkproject was één van de grootste projecten waar ik vanaf het begin aan heb gewerkt. Allereerst als engineer, maar na een paar maanden kon ik binnen dit project doorstromen als project engineer. Om de 97 funderingspalen te kunnen plaatsen werd het jack-up installatieschip de Innovation ingezet. Wij hebben alle zeevasting constructies aan boord van de Innovation ontworpen. Een bijzonder project, omdat dit toentertijd de zwaarste funderingspalen waren. Daarnaast hebben wij een groot upending en skid systeem moeten ontwerpen om deze funderingspalen te kunnen plaatsen en transporteren. Deze systemen waren volledig custommade voor de 67 meter lange en 1.000 ton zware funderingspalen’’.

“Snel schakelen is sprekend voor de offshore”

“In mijn rol als engineer was ik voornamelijk bezig met de structurele kant van het Gode Wind project, dus het uitrekenen en het ontwerpen van de installatie tools. Daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om mee te werken in de hele fabricage en mobilisatie van zowel de Innovation en de transportbakken”, vertelt Jacobs enthousiast. “Heel gaaf en indrukwekkend om wat jij hebt uitgerekend ook in het echt te zien, want het gaat om palen die ruim 1.000 ton wegen. Hier heb ik ook het meeste geleerd. Soms blijkt namelijk dat hetgeen wat jij hebt ontworpen in werkelijkheid anders uitpakt. Dan word je wel even met je neus op de feiten gedrukt en moet je snel schakelen, want dat is wat deze branche interessant maakt: alles moet snel. Een schip kan niet zomaar twee dagen stilliggen tijdens een project.”

“Snel schakelen is sprekend voor de offshore, maar ook voor een bedrijf als TWD. De doorlooptijden bij TWD kunnen variëren van een dag tot acht weken tot een jaar. Hierdoor heb ik al veel projecten mogen doen voor verschillende bedrijven en dat maakt het heel erg leuk. Je krijgt hier snel kansen om je zelf te ontwikkelen. Misschien dat we zelfs een beetje in het diepe worden gegooid, maar wat mij betreft is dat vooral erg leerzaam! Ook het werken met een jong en ambitieus team en het vertrouwen vanuit TWD maakt dat ik het nog steeds erg naar mijn zin heb bij TWD.”

Upending systeem. Foto: TWD
Upending systeem. Foto: TWD

Bron: Maritieme & Offshore Carrièrekrant