Interview met Ruud Muis, Managing Director bij AEGIR-Marine

17 jaar geleden startte Ruud Muis samen met zijn compagnon Hans Dekker het bedrijf AEGIR-Marine. Met AEGIR-Marine, vernoemt naar de Noorse God van de zee, wilden de heren het anders aanpakken. Wij spraken met de Managing Director over het succes van het bedrijf en de ‘future of services’.

Korte introductie
Ruud Muis studeerde af aan de Hogere Zeevaartschool in Vlissingen. “Ik was onderdeel van de eerste lichting studenten die zowel afstudeerde als kapitein als hoofdwerktuigkundige.” De eerste paar jaar van zijn carrière vaarde Muis op verschillende schepen, waarnaar hij de overstap maakte naar de wal als servicemonteur. “Vervolgens ben ik de verkoop in gegaan. Hier ontmoette ik mijn huidige compagnon Hans Dekker. Het bedrijf waar wij voor werkten werd overgenomen door een andere partij, waarop wij beiden besloten te vertrekken.” Muis ging aan het werk bij een fabrikant voor luchtcompressoren, toen zowel hij als zijn oud-collega Hans Dekker werden benaderd door voormalige klanten. “Deze klanten stelden voor dat wij ons eigen servicebedrijf moesten starten op het gebied van schroefaskokerafdichtingen. Merkonafhankelijk, zodat bedrijven bij één bron terecht kunnen om servicewerkzaamheden te laten verrichten. Dit bestond toen niet.”

Het ‘net even anders’ aanpakken bleek een schot in de roos. Nog steeds is AEGIR het enige klasse gecertificeerde stern seal servicebedrijf ter wereld en bieden zij overal ter wereld reparatie en vernieuwing. “In dok, drijvend of onder water.” Ook richt het bedrijf zich op het voortstuwingsysteem van een schip. “Eigenlijk alles wat gedaan moet worden, kan onze Propulsion Service”, vertelt Muis trots. Na een goede eerste paar jaar besloten de heren in 2004 zelf ook onderdelen te produceren. “Vanaf dat moment waren wij niet alleen een full service aanbieder voor Stern Tube Seals- en Propulsion en onderdelen voor grote voortstuwingsinstallaties meer. Ook konden we nu merkonafhankelijk onderdelen voor alle grote propulsiesystemen produceren met AEGIR Marine PRIME Parts.”

“Beloof niks wat je niet waar kan maken, maar lever meer dan je belooft”

Het is geen rocket science
Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt en heeft het bedrijf inmiddels wereldwijd vijf kantoren, waarvan het belangrijkste kantoor in Wijk bij Duurstede in Nederland staat. In totaal werken er 120 man personeel bij AEGIR-Marine.

Sinds dag 1 heeft AEGIR-Marine een duidelijke visie: service. “Een goede service leveren is echt de kern van ons bedrijf.” Hoe pakken zij dit aan? “Het is geen rocket science. Wij proberen ons altijd te verplaatsen in de klant. Welke service zouden we zelf willen ontvangen? Daarom is onze motto: beloof niks wat je niet waar kan maken, maar lever meer dan je belooft. Dit doen we door 24 uur per dag bereikbaar te zijn en geen nee te verkopen.” Natuurlijk kan dit niet altijd, maar Muis legt uit dat ze zo goed mogelijk plannen op beschikbaarheid.

Kennis verankeren
Het succes en het leveren van goede service willen de heren graag doortrekken naar de toekomst. Om die reden openden zij afgelopen september hun nieuwe kantoor, direct achter het bestaande hoofdkantoor in Wijk bij Duurstede. Het nieuwe gebouw heeft een Propulsion Workshop, R&D-centrum en AEGIR Academy. “Met een werkplaats voor voortstuwingssystemen en opleidingslocatie willen we onze kennis verder verdiepen en verbreden. Dit doen we door mensen zelf op te leiden. Doordat wij voor verschillende producten service verlenen, moeten onze medewerkers veel kennis in huis hebben. Gelukkig hebben ze dat ook. Alleen zit een groot deel van deze kennis in de hoofden van onze servicemonteurs, projectmanagers, sales medewerkers.” Om te zorgen dat deze kennis met elkaar wordt gedeeld en verspreid binnen het bedrijf is er een intern trainingsprogramma ontwikkeld. Deze training geldt zeker niet alleen voor nieuwe medewerkers gaat Muis verder. “Iedereen binnen het bedrijf moet een trainingsprogramma volgen. Vervolgens wordt iedereen elk jaar getest. Dit geldt ook voor mij”, lacht Muis. “Aan de hand van een e-learning systeem, de les- en trainingsruimtes proberen we continu de kennis te verankeren.”

Future of Services
Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe pand werd het seminar ‘Exploring The Future of Services’ georganiseerd met verschillende sprekers als astronaut André Kuipers. Wat is volgens Muis ‘the future of services’? “De afgelopen 17 jaar zijn wij hiernaar op zoek gegaan en tot nu toe verloopt dat goed. Ook nu zijn wij dagelijks op zoek naar de beste manier om service te kunnen verlenen.  De vraag die hier weer centraal staat is, wat kunnen we doen voor de klant of wat betekent deze service voor de klant. Oftewel op zoek naar systemen of producten die echt een meerwaarde bieden. Daar gaat het om.” Volgens Muis is er een ontwikkeling in het bijzonder die een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de service: de toepasbaarheid van Augmented Reality. Augmented Reality (AR) is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. Letterlijk betekent dit in het Nederlands ‘verrijkte werkelijkheid’.

“Augmented Reality kan onze field service engineers ondersteunen bij hun werkzaamheden. Door middel van een HoloLens kan je ontdekken hoe een sealbox werkt.” Een speciaal ontwikkelde app voor de HoloLens creëert een holografische doorkijk in 3D van een reviseerde buitenboordschroef.  De app geeft informatie over onder andere de temperaturen van de assen in de boegschroef. “Door deze ontwikkeling field service engineers letterlijk zien wat er gebeurt en hierop in spelen. Op deze manier kunnen zij in de toekomst efficiënter te werk gaan.”

Samenwerkingen technische opleidingen
Om ontwikkelingen als de HoloLens te stimuleren en verder te ontwikkelingen werkt het bedrijf uit Wijk van Duurstede veel samen met technische opleidingen. “Met hun kennis en innovatieve ideeën en onze ervaring en ruimte zoeken we naar oplossingen. Op dit moment doen bijvoorbeeld twee doctoraal studenten van de TU Delft en de TU Twente bij ons een onderzoek naar hydrostatische lagers en het verminderen van slijtage.  Bij het zoeken naar oplossingen staat het leveren van een nog betere service natuurlijk weer centraal. Een goede service is in mijn ogen het bieden van langdurige zekerheid.” Die goede service verwacht Muis van alle medewerkers. “Bij het aannemen van nieuw personeel kijken wij altijd naar mentaliteit en servicegerichtheid. Wil je echt oplossingen bieden voor een klant? Daarnaast vinden wij analytisch vermogen ook belangrijk.”

Waar ziet Muis AEGIR-Marine over tien jaar? “We zijn dan nog steeds actief in de wereld van schroefafdichtingen en het leveren van service aan voortstuwingssystemen. Maar we maken dan wel veel meer gebruiken van technieken.  Als je alleen al kijkt naar de mogelijkheden die de laatste jaren zijn ontwikkeld. De technieken gaan zo hard. Ik ben benieuwd wat er over tien jaar mogelijk is.” Daarnaast wil AEGIR-Marine zich ook meer focussen op nieuwbouw. “Als we dit willen doen, moet het wel een meerwaarde hebben voor onze klanten. Daarnaast wordt specialisme steeds belangrijk, wat betekent dat je keuzes moet maken. Daarom gaan we ook samenwerkingen aan en investeren we in andere bedrijven die tegen ons specialisme aan schuren, om gezamenlijk zo goed mogelijke service te bieden.

 

Door: Carlijn van Zuylen