Interview: “Op zoek naar de alleskunner”

Het team is net verhuisd als wij Cor Wennekes, eigenaar, en Kris Liesenborghs, directeur bij Mariteam Personnel Services, spreken. Al sinds 2002 is Mariteam actief in de uitzendwereld. Er is een hoop veranderd de afgelopen jaren. Wij vroegen hen terug te blikken en vooruit te kijken.

Een nieuwe koers
Zelf afkomstig uit de baggerindustrie begon Cor Wennekes in 2002 Mariteam Personnel Services.  Met zijn uitzendbureau richtte hij zich de eerste jaren dan ook op de voor hem bekende baggerindustrie. In 2016 sloot Kris Liesenborghs zich aan. Met Kris, afkomstig uit de sleepvaart, wordt bij Mariteam sinds twee jaar een nieuwe koers gevaren. “Eigenlijk kun je spreken van een soort Mariteam 2.0”, lacht Cor Wennekes. “Na dertien jaar waren we toe aan een volgende stap. Zo hebben we onze expertise uitgebreid naar andere sectoren zoals offshore wind en de werk- en sleepbootindustrie. Laatstgenoemde is voor ons op dit moment de grootste tak van sport. Vooral de vraag naar personeel op sleepboten is voor ons in grote mate toegenomen. Van matroos tot kapitein”, legt Cor uit. En dat valt niet altijd mee. “Je bent natuurlijk telkens op zoek naar die ene persoon,  de alleskunner met de juiste ervaring, documenten en persoonlijkheid. Gelukkig zijn er ook aardig wat klanten die jongens en meisjes die net van school af komen een kans geven. Iedereen moet uiteindelijk het vak leren.”

Grenzen vervagen
Mariteam heeft niet alleen de focus qua sector verbreed. Ook geografisch zijn er de afgelopen jaren stappen gezet. “We zijn ons steeds meer internationaal gaan oriënteren”, gaat Kris Liesenborghs verder. “Ons enkel focussen op de Nederlandse arbeidsmarkt zou ons belemmeren in onze groei”, vult hij aan.  “De spoeling  van Nederlandse zeevarenden is behoorlijk dun en het toenemend aantal concurrenten helpt ook niet echt mee”, volgens Cor.  “Om aan de groeiende vraag naar zeevarenden te kunnen voldoen, zoeken wij steeds vaker ook buiten onze landsgrenzen.  Dit doen we dan uitsluitend met gelieerde kantoren waarmee wij een overeenkomst zijn aangegaan.

Veranderingen binnen uitzendwerk
Er is dus veel veranderd sinds 2002. Zijn er ook specifieke ontwikkelingen in de uitzendwereld geweest als we kijken naar de afgelopen 16 jaar? Cor: “We hebben te maken met meer regelgeving wat er mede voor zorgt dat alles transparant is geworden. Recent hebben we bijvoorbeeld te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving.  Dat ervaren wij grotendeels als positief maar maakt het soms uitdagend. Het liefst wil je gewoon bezig zijn met het plaatsen van de juiste personen bij de juiste opdrachtgevers.” Verder zien de heren dat uitzendwerk door de jaren heen redelijk stabiel is gebleven. “De behoefte naar uitzendkrachten is er altijd geweest. Natuurlijk het ene moment meer dan een ander moment. Het is een golfbeweging.  Als het goed gaat met de economie merken wij dat gelukkig ook”, vertelt Kris.

Mariteam 3.0
Hebben de heren nog plannen voor een Mariteam 3.0? “Eén of meerdere buitenlandse kantoren staan hoog op onze wensenlijst”, aldus Kris. “Dat gaat vast lukken. Verder merken we een toename in het crewmanagement waarbij we gedeeltelijk of volledig de crewplanning verzorgen”. “Daar liggen voor ons tevens kansen”, vertelt Cor. “Het klinkt wellicht tegenstrijdig maar eigenlijk willen we graag groeien door klein te blijven”, besluit Kris.  “Makkelijk bereikbaar zijn, kordaat handelen en korte lijnen hanteren zijn voor Mariteam erg belangrijk.”

Door: Carlijn van Zuijlen