iShares Cup nadert zijn hoogtepunt

Van 29 tot en met 31 augustus wordt in het Noord-Duitse Kiel de op één na laatste wedstrijdserie van de iShares Cup gevaren. De vloot van tien Extreme 40 catamarans met internationale topzeilers zal daarna van 19 tot en met 21 september de Amsterdamse IJ-haven aandoen voor de finale van dit spectaculaire zeilcircuit. Vanwege de speciale omstandigheden belooft de ontknoping van de iShares Cup 2008 in Amsterdam bijzonder spannend te worden: inner city sailing op zijn best!

Op maandag 15 september wordt een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de Amsterdamse editie van de iShares Cup. Met een kraan worden de 12 meter lange Extreme 40’s over de Jan Schaeferbrug, die de Piet Heinkade met het Java-eiland verbindt, getild. Donderdag 18 september staat er een speciale mediadag gepland. De wedstrijden vinden plaats van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september.

Gerhard van Geest, trimmer bij Team iShares en daarnaast een talentvol kitesurfer, zal tijdens de mediadag in Amsterdam op donderdag 18 september zijn kiteboard achter een Extreme 40 hangen. Van Geest: “Eigenlijk is het op deze manier meer wakeboarden. We gaan een extra lange lijn aan de mast van de iShares catamaran hangen zodat ik beter kan springen. Er is niet heel veel ruimte in de IJ-haven, maar dat maakt het extra spannend!”

De wedstrijdserie in Amsterdam belooft door de omstandigheden in de IJ-haven extra spectaculair te worden. Herbert Dercksen, oud-Olympisch zeiler en schipper van Team Volvo Ocean Race legt uit: “In de IJ-haven moeten de Extreme 40’s niet alleen elkaar ontwijken, maar ook de stenen kadewand. Maar dat is precies wat we willen, spectaculaire zeilraces dicht bij het publiek brengen. Het is enorm spannend om met een Extreme 40 te zeilen en we willen dat het publiek dat van dichtbij kan meemaken. Dus als je in Amsterdam op de kade staat moet je het wit in de ogen van de zeilers kunnen zien en bijna het idee hebben dat je deel uitmaakt van de race. “

Dercksen vervolgt: “De iShares Cup wordt wel de Formule 1 van het catamaranzeilen genoemd. Gezien de combinatie van hightech materiaal en extreme snelheden klopt dat zeker. Wat het zeilen in Extreme 40’s echter voor heeft op de Formule 1 is de mogelijkheid voor gasten om de sensatie van dichtbij mee te maken. Het brede trampolinedek biedt plaats aan een extra ‘VIP’ bemanningslid. ’s Ochtends tijdens de zogenaamde ‘corporate sailing races’ is het allemaal nog ontspannen, maar wie ’s middags tijdens de wedstrijden meevaart moet er rekening mee houden dat het er hard aan toe kan gaan.”

Bron: iShares Cup, 28-08-2008;