Jan De Nul bestelt krachtige en veelzijdige trencher Swordfish

  • Jan De Nul bestelt een veelzijdige trencher met een vermogen van 1.600 pk, uitgerust met een waterjetting- en hybride mechanisch snijsysteem
  • De trencher krijgt de naam Swordfish, en vervoegt Jan De Nul’s vloot van succesvolle trenchers, zoals de Sunfish, Moonfish en Starfish.
  • Deze nieuwe investering versterkt de expertise van Jan De Nul op het gebied van het leggen en begraven van kabels ter ondersteuning van de wereldwijde energietransitie.

Jan De Nul Group heeft een overeenkomst getekend met Osbit Ltd (UK) voor het ontwerp en de bouw van een nieuwe onderzeese trencher, genaamd Swordfish. De levering is gepland voor het eerste kwartaal van 2022.

Trencher-Swordfish-of-Jan-De-Nul-Group-23-4-2021-
Trencher Swordfish van Jan De Nul Group

De Swordfish wordt een ultramoderne onderzeese trencher met een groot vermogen die kan worden uitgerust ofwel met een jetting installatie, een mechanisch snijsysteem of een combinatie van beide om zo verschillende bodemtypes aan te kunnen en kabels in te graven tot 3 of zelfs 3,5 m diep.

Wouter Vermeersch, Manager Offshore Kabels bij Jan De Nul Group: “De Swordfish is de perfecte aanvulling op onze bestaande vloot van trenchers en biedt een uitstekende bescherming voor kabels geïnstalleerd door één van onze Kabelleggers. Het grote vermogen stelt de Swordfish in staat om de kabels dieper in te graven en dankzij het hybride mechanisch snijsysteem kan de Swordfish ook meer uitdagende bodemomstandigheden aan, waaronder harde klei tot 400 kPa. Met deze nieuwe investering, en de recente aanschaf van onze kabellegger Connector, wapent Jan De Nul Group zich voor de energietransitie van morgen. We kijken ernaar uit om samen met Osbit Ltd (UK) aan dit project te werken en klanten zo de beste oplossing te bieden voor hun kabelprojecten.”

Specificaties Swordfish

De Swordfish zal aangedreven worden door 2 x 300 kW hydraulische motoren en 2 x 300 kW elektrische hogedruk jetpompen.

Dankzij het pompvermogen van 1.120 kW zal de Swordfish in de jetting modus grondsterktes aankunnen tot 125 kPa. In mechanische of hybride modus zal zij bodemsterktes aankunnen tot 400 kPa, dankzij haar 400 kW snijsysteem en 420 kW extra jetvermogen.

Het jettrenchen bestaat uit een combinatie van snijdende spuitkoppen vooraan en extra terugspoelzwaarden achteraan om het begraven van de kabels te optimaliseren. Dankzij de modulaire drijflichamen bedraagt het onderwatergewicht van het toestel in jetting modus minder dan 1 ton, wat resulteert in een bodemdruk van maximaal 5 kPa, waardoor de trencher ook in zeer zachte bodemomstandigheden kan worden ingezet.

Het innovatieve ontwerp van het snijsysteem en het kabellaadsysteem beperkt het manipuleren van de kabel tot een minimum. Bovendien zorgt de gesloten box depressor ervoor dat de kabel onmiddellijk op de juiste diepte ingegraven wordt.

De trencher zal te water gelaten worden met een specifiek A-frame en hijslier vanop een van Jan De Nul’s offshore schepen.

Een broer voor Sunfish en Moonfish

Jan De Nul ontwierp en bouwde voor het Racebank Offshore Windfarm Export Cable project in het Verenigd Koninkrijk, de trenchers Sunfish en Moonfish, specifiek ontworpen om te werken in de zone tussen land en dieper water, die zowel binnen de industrie als op het gebied van milieubescherming grensverleggend waren. Beide trenchers ontvingen verschillende industrieprijzen voor hun innovatieve ontwerp en zijn sindsdien verder aangepast en gebruikt ter ondersteuning van verschillende kabel installatie- en beschermingsprojecten in Europa.

Foto: Trencher-Swordfish-of-Jan-De-Nul-Group-23-4-2021-