Jan De Nul gaat de GE Haliade-X turbines installeren voor Dogger Bank Wind Farm

Dogger Bank Wind Farm en Jan De Nul Group hebben het definitieve contract voor het transport en de installatie van de GE Haliade-X offshore windturbines bij Dogger Bank ondertekend. Het komt op 130 kilometer van de kust van Yorkshire te staan vanaf 2023. Het transport en de installatie van de turbines in de eerste twee fases van Dogger Bank Wind Farm wordt de eerste opdracht voor het grootste offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul, de Voltaire.

Voltaire. Foto, Jan De Nul
Voltaire. Foto, Jan De Nul

Het 3,6 GW Dogger Bank windmolenpark, dat in drie fasen van 1,2 GW in de Noordzee wordt opgeleverd, wordt na voltooiing het grootste offshore windmolenpark ter wereld en is een joint venture tussen SSE Renewables en Equinor.

Dogger Bank zal na voltooiing genoeg energie opwekken om elk jaar meer dan 4,5 miljoen gezinnen van stroom te voorzien, dat is ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoefte in het VK.

In 2019 haalde Dogger Bank Wind Farm 3,6 GW offshore windconcessies binnen bij de veilingen van de Britse regering. Er werden record lage prijzen toegekend voor de drie projecten van het Dogger Bank windmolenpark: Dogger Bank A, Dogger Bank B en Dogger Bank C. Het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank A en Dogger Bank B wordt tegen eind 2020 verwacht. SSE Renewables leidt de ontwikkelings- en bouwfasen van Dogger Bank Wind Farm en Equinor zal verantwoordelijk zijn voor het operationele windmolenpark gedurende 25 jaar, wat zo’n 200 jobs zal creëren.

Over de Voltaire

Dit schip, dat momenteel in aanbouw is, heeft een hijsvermogen van ruim 3.000 ton en zal in 2022 in gebruik worden genomen.

Het is vernoemd naar de baanbrekende Europese verlichtingsfilosoof en is uitgerust met een zeer geavanceerd uitlaatfiltersysteem door middel van een selectief katalytisch reductiesysteem en een dieselpartikelfilter, waardoor het als allereerste zeeschip in zijn soort een Ultra-Low Emission vessel (ULEv) is.

Over Dogger Bank Wind Farm

Een 50-50 joint venture tussen Equinor en SSE Renewables.
Het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank A en Dogger Bank B zal eind 2020 worden genomen en dat voor Dogger Bank C in 2021. Overeenstemming werd bereikt in 2015.
Gelegen in de Noordzee, met elke fase meer dan 130 kilometer buiten de kust van Yorkshire.

Elke fase van het project (Dogger Bank A, Dogger Bank B en Dogger Bank C) zal een geïnstalleerd vermogen van 1,2 GW hebben en 1,5 miljoen woningen van stroom voorzien. Samen kunnen ze ongeveer 5% van de geschatte elektriciteitsopwekking in het VK leveren.

De eerste fase, Dogger Bank A, zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn.

De windturbines worden op monopaalfunderingen geplaatst. De vaste leverancier voor de bouw van de funderingen wordt in 2020 bekendgemaakt.
Vanwege de lange afstand tot het aansluitpunt op het elektriciteitsnet maakt het project als eerste in het VK gebruik van een transmissiesysteem voor hoogspanningsgelijkstroom (HVDC).

Foto: Voltaire. Foto, Jan De Nul

Gerelateerd nieuws

List of related news articles