Jan De Nul Group verwerft nieuw schip

Jan De Nul Group ondertekende op dinsdag 15 september de overname van het offshore installatieschip Vidar dat eerder voor het Duitse bedrijf Hochtief werkte. “Nu we dit schip in onze vloot hebben, breiden we onze gespecialiseerde diensten voor de installatie van offshore windparken aanzienlijk uit,” licht Peter De Pooter, Manager Offshore Renewable bij Jan De Nul Group toe.

Het installatieschip Vidar is minder dan twee jaar oud en speciaal gebouwd om windparken op zee te installeren. Het schip is een van de grootste in zijn soort in de wereld. De grote vrije dekruimte, de grote laadcapaciteit en de kraan met een hijsvermogen van 1.200 ton laten toe om snel en op een veilige manier de zwaarste funderingen en componenten van offshore windparken te installeren. Het schip is 140 meter lang en is uitgerust met vier poten om zichzelf boven het water te hijsen zodat het op een stabiele manier en zonder invloed van de golven kan werken. Het schip kan alle types funderingen en de laatste generatie windturbines op zee installeren tot een waterdiepte van 50 meter.

Wereldwijd voert Jan De Nul Group meer en meer totaalprojecten uit op vraag van offshore klanten. Grote werken worden vandaag bij voorkeur van ontwerp tot installatie door één aannemer gecoördineerd. Voor de installatie van kabels en met ballast verzwaarde funderingen (Gravity Based Foundations) en voor de uitvoering van steenbestortingen rond funderingen was Jan De Nul al goed uitgerust. Voor het ontwerp en de bouw van de nodige onderdelen beschikt Jan De Nul Group over een eigen studiebureau en staalbouw experten. De investering in een jack-up installatieschip is een logische uitbreiding waardoor Jan De Nul Group nu een uniek totaalpakket kan aanbieden.

Het schip werd gebouwd voor de uitvoering van offshore wind projecten, maar is perfect inzetbaar voor andere offshore sectoren, zoals de olie- en gasindustrie. Het schip Vidar kan bovendien worden ingezet voor de ontmanteling van faciliteiten op zee, die aangezien ze onderhevig zijn aan de offshore condities, maar een relatief korte levensduur kennen.
Naast het verwerven van dit installatieschip heeft Jan De Nul Group nog drie gespecialiseerde multifunctionele offshore schepen in aanbouw. Eén ervan is het kabelleg- en rotsinstallatieschip Isaac Newton dat in maart 2015 te water werd gelaten en nog voor het einde van dit jaar aan zijn eerste project zal beginnen. De bouw van de andere twee multifunctionele schepen die eveneens zullen worden ingezet voor de installatie van stenen en kabels op de zeebodem, is momenteel bezig.

Collega’s gezocht
Door deze continue groei blijft Jan De Nul Group non-stop zoeken naar versterking, naar collega’s die pragmatisch meedenken en teamspirit hoog in het vaandel dragen. Ingenieurs, technische profielen als bouwkundigen en elektromechanici, maar ook ondersteunende functies zoeken, is een dagelijkse bezigheid. Hierbij een warme oproep aan geïnteresseerden om zich aan te melden via jobs.jandenul.com.