Jack-Up Vessel Voltaire. Foto, Jan De Nul.

Jan De Nul haalt 3e contract Dogger Bank windpark binnen

Dogger Bank Wind Farm en Jan De Nul Group kondigen de ondertekening aan van het laatste contract voor het transport en de installatie op zee van 87 GE Haliade-X windturbines van elk 14 MW. Dogger Bank C ligt op 200 km buiten de kust van Yorkshire en is het derde Dogger Bank Wind Farm-pakket dat aan Jan De Nul is toegekend. Samen met pakket A en B staat het totaal aantal te installeren turbines op 277 eenheden.

Jack-Up Vessel Voltaire. Foto, Jan De Nul.
Jack-Up Vessel Voltaire. Foto, Jan De Nul.
Jack-Up Vessel Voltaire. Foto, Jan De Nul.

• Na pakket A en B van het Dogger Bank windmolenpark, elk met 95 turbines van 13 MW, ondertekent Jan De Nul Group nu ook pakket C voor het transport en de installatie van 87 GE Haliade-X turbines van elk 14 MW.

• Het Dogger Bank windmolenpark in de Noordzee wordt de eerste opdracht van de Voltaire, het Next Generation installatieschip van Jan De Nul en ‘s werelds grootste en eerste zeewaardige installatieschip met extreem lage uitstoot.

• Jan De Nul ondersteunt verder de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energie door deze offshore windturbines op de meest efficiënte en schone manier te installeren.

Jan De Nul Group’s nieuwste offshore installatieschip Voltaire zal instaan voor de levering en installatie van de 14 MW-turbines, meteen ook zijn eerste opdracht. Het contract is afhankelijk van het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank C dat eind 2021 wordt genomen.

Bouw van ‘s werelds grootste offshore windmolenpark voor de Engelse kust

Het 3,6 GW Dogger Bank windmolenpark, dat in drie fasen van 1,2 GW in de Noordzee wordt opgeleverd, wordt na voltooiing het grootste offshore windmolenpark ter wereld.

De eerste twee fasen, Dogger Bank A en B met elk 95 turbines van 13 MW, zijn een joint venture tussen Equinor (40%), SSE Renewables (40%) en Eni (20%). De derde fase, Dogger Bank C, wordt volgens een ander tijdschema ontwikkeld en is eigendom van SSE Renewables (50%) en Equinor (50%).

Dogger Bank zal voldoende energie opwekken om jaarlijks meer dan 6 miljoen Britse gezinnen van stroom te voorzien.

In 2019 haalde Dogger Bank Wind Farm 3,6 GW offshore windconcessies binnen bij de veilingen van de Britse regering. Er werden record lage prijzen toegekend voor de drie fasen van het Dogger Bank windmolenpark: Dogger Bank A, B en C. Het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank C wordt eind 2021 verwacht.

SSE Renewables leidt de ontwikkeling en de bouw van Dogger Bank Wind Farm. Equinor zal gedurende 35 jaar instaan voor het operationele windmolenpark.

Eerste zeewaardige installatieschip met extreem lage uitstoot

Het Offshore Jack-Up installatieschip Voltaire is momenteel in aanbouw. Dit schip met een hijsvermogen van ruim 3.000 ton komt in 2022 in de vaart.

Vernoemd naar de baanbrekende Europese verlichtingsfilosoof is dit schip uitgerust met een zeer geavanceerd uitlaatfiltersysteem, voorzien van een selectief katalytisch reductiesysteem en een dieselpartikelfilter. Binnen zijn categorie wordt Voltaire hiermee het allereerste offshore installatieschip met extreem lage uitstoot (een Ultra-Low Emission vessel of ULEv) dat bovendien Stage-V gecertificeerd is.

Over Dogger Bank Wind Farm

Het Dogger Bank windmolenpark van 3,6 GW zal het grootste offshore-windmolenpark ter wereld zijn wanneer het in 2026 klaar is. Het wordt gebouwd in drie 1,2 GW-fasen: Dogger Bank A, B en C.

• Dogger Bank A en B is een joint venture tussen SSE Renewables (40%), Equinor (40%) en Eni (20%).
• Dogger Bank C is een 50-50 joint venture tussen Equinor en SSE Renewables. SSE Renewables is de hoofdcontractant voor de ontwikkeling en de bouw van Dogger Bank Wind Farm. Equinor wordt de hoofdexploitant van het windmolenpark voor de duur van de operationele fase van het windmolenpark.

Investering

Het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank A en Dogger Bank B werd genomen in november 2020. Voor Dogger Bank C zal dat eind 2021 zijn. Overeenstemming voor Dogger Bank Wind Farm werd bereikt in 2015.

• Elk van de drie fasen van het Dogger Bank Wind Farm heeft 15-jarige “Contracts for Difference”-contracten in de wacht gesleept voor 1,2 GW koolstofarme elektriciteitsproductie in de derde Britse CfD-toewijzingsronde die in september 2019 werd aangekondigd.
• In mei 2021 zette Dogger Bank Wind Farm opnieuw een grote stap voorwaarts door de vereiste mijlpaal te halen in het kader van de Britse CfD-regeling voor koolstofarme energie.

Planning

Dogger Bank Wind Farm is gelegen in de Noordzee, met elke fase meer dan 130 km buiten de kust van Yorkshire.

• De onshore bouwwerkzaamheden startten in 2020 voor Dogger Bank A en B.
• De offshore werkzaamheden voor Dogger Bank A zullen in het tweede kwartaal van 2022 beginnen.
• De eerste stroom wordt verwacht in de zomer van 2023 en van 2024 voor respectievelijk Dogger Bank A en B.
• De commerciële exploitatie volgt ongeveer 6 maanden later.
• De installatie van de turbines voor Dogger Bank C gaat van start in 2025.

Turbines

Dogger Bank A en B keurde de Haliade-X 13MW van GE goed als de turbine die de eerste twee fasen van het project aandrijft. Als eerste order voor de Haliade-X 13MW zal turbine voor het eerst in de wereld op Dogger Bank A worden geïnstalleerd. GE’s upscaled Haliade-X 14MW turbine op Dogger Bank C zal als eerste ter wereld worden geïnstalleerd.

• Eén omwenteling van de Haliade-X turbinebladen kan een huis in het VK meer dan twee dagen van stroom voorzien.
• De windturbines worden op monopaalfunderingen geplaatst.
• Het project wordt het eerste windmolenpark in het VK dat is aangesloten op High Voltage Direct Current (HVDC), omdat het ver van de kust ligt. Daarmee worden nieuwe transmissiesystemen in het VK geïntroduceerd en wordt de weg geëffend voor andere grote offshore-windmolenparken.

Werkgelegenheid

Tot dusver zijn bijna 3000 nieuwe banen in het VK aangekondigd voor de bouw en de exploitatie van Dogger Bank Wind Farm. Het gaat onder meer om 750 directe en zowat 1500 indirecte banen in verband met de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van rotors van wereldklasse in Teesside door LM Wind Power, een onderdeel van GE Renewable Energy, waarvan de productie in 2023 van start moet gaan.

Ga voor meer informatie over Dogger Bank Wind Farm naar www.doggerbank.com