Jan De Nul haalt grote opdracht in Ecuador binnen

Jan De Nul Group gaat het 95 kilometer lange toegangskanaal tot de haven van Quayaquil in Ecuador baggeren en onderhouden. Dankzij dit contract, een concessie, kan de haven van Guayaquil straks concurreren met de modernste Latijns-Amerikaanse haventerminals langs de Stille Oceaan, wat een boost zal geven aan de Ecuadoraanse economie en bevolking.

De zelfvarende cutterzuiger van het type Ibn Battuta. Foto, Jan De Nul.

Voor dit contract moet het bestaande toegangskanaal van 9,6 meter diep verder uitgediept worden. Straks moeten er schepen de haven in kunnen varen met een diepgang van 12,5 meter bij hoogwater. Jan De Nul gaat voor deze baggerwerkzaamheden drie sleephopperzuigers en een cutterzuiger inzetten. In de maritieme toegang tot het havenkanaal, lokaal bekend als ‘Los Goles’, gaat Jan De Nul ook de rotsformaties op de zeebodem verwijderen met behulp van een zelfvarende cutterzuiger van het type Ibn Battuta.

Daarnaast gaat zal Jan De Nul binnen dit contract instaan voor het opzetten van een state-of-the-art VTS-, verkeerscontrole- en tolheffingssysteem, en ook voor het baggeren van het scheepvaartkanaal in de Guayas-rivier.

Jan De Nul verwacht de verdiepingsbaggerwerken binnen een jaar af te ronden. Daarna gaat de concessie van 25 jaar exploitatie en onderhoud in. De kosten voor de verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken worden gefinancierd door Jan De Nul Group zelf en worden via tolheffing gerecupereerd