Multipurpose cable & flex lay vessel 'Connector' Foto, Christopher Petersen.

Jan De Nul neemt multipurpose schip ‘Connector’ over van Ocean Yield

Jan De Nul Group heeft op 4 december 2020 een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van het offshore constructie- en kabellegschip Connector van Ocean Yield ASA. Met deze aankoop investeert de in Luxemburg gevestigde waterbouwer in zijn offshore installatiecapaciteit. Het schip zal in het vierde kwartaal van 2020 officieel worden overgedragen.

Multipurpose cable & flex lay vessel 'Connector' Foto, Christopher Petersen.
Multipurpose cable & flex lay vessel 'Connector' Foto, Christopher Petersen.
Multipurpose cable & flex lay vessel ‘Connector’ Foto, Christopher Petersen.

Met een duidelijke focus op de offshore energieprojecten van morgen investeert Jan De Nul Group strategisch in zijn offshore installatievloot. Met de overname van het kabellegschip Connector breidt Jan De Nul Group, volgend op de bestellingen in 2019 van het offshore installatieschip Voltaire en het kraanschip voor drijvende installatie Les Alizés, zijn gespecialiseerde vloot voor de offshore energiemarkt verder uit.

Specificaties van de Connector

De Connector, gebouwd in 2011, is een multifunctioneel DP3-schip voor onderzeese kabelinstallatie- en constructiewerken in zeer diepe wateren. Het schip heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om het installeren van vermogenkabels en interconnectiekabels (umbilicals) met behulp van zijn twee draaitafels met een gecombineerd totaal laadvermogen van 9.000 ton. Ook installeerde de Connector eerder al leidingen tussen zeebodemconstructies en de oppervlakte (risers) met behulp van de twee offshorekranen met deiningcompensatie van 400 en 100 ton. Het schip is ook uitgerust met twee ingebouwde WROV’s (op afstand bediende werkvoertuigen) die in waterdieptes tot 4.000 meter kunnen werken. De Connector is uiterst wendbaar en heeft een hoge vaarsnelheid voor wereldwijde operaties. Dankzij zijn uitstekende stabiliteit kan het schip in de meest barre omstandigheden werken. Tot slot biedt het schip met zijn zeer groot vrij dekoppervlak en uitstekende kraandekking het ideale platform om kabelreparaties uit te voeren.

Philippe Hutse, Director Offshore Division bij Jan De Nul Group: “De Connector heeft een zeer goede reputatie in de sector en staat aan de wereldtop van onderzeese installatie- en constructieschepen. De Connector kan in waterdieptes tot 3.000 meter werken. Door de marktconsolidatie die deze nieuwe investering met zich meebrengt, bezitten en exploiteren wij nu ‘s werelds grootste vloot van gespecialiseerde kabelleggers. De Connector zal de Jan De Nul vloot verder wapenen voor de toekomst van offshore energiewinning.”

Andreas Reklev, SVP Investments bij Ocean Yield ASA: “De Connector opereerde tot februari 2017 onder een langdurig huurcontract zonder bemanning. In afwachting van een marktherstel heeft Ocean Yield de afgelopen jaren het schip op korte-termijnbasis verhuurd. Hierdoor kwamen we echter tot het besef dat dit schip in feite een industrieel kader nodig heeft om efficiënt ingezet te kunnen worden binnen de kabelinstallatiemarkt, waar totaaloplossingen, inclusief gespecialiseerde engineering en operationele teams, kunnen worden aangeboden. We zijn er dan ook van overtuigd dat Jan De Nul het schip efficiënt zal kunnen inzetten. De tienjaarlijkse droogdok- en klassevernieuwingsinspecties werden recent nog doorgevoerd. We laten het schip in een prima conditie vertrekken.”

Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul Group: “De Connector zal een perfect combo vormen met ons kabellegschip Isaac Newton. Beide schepen zijn onderling uitwisselbaar, doordat ze een gelijkaardig draagvermogen en duo-draaitafelsysteem aan boord hebben. Tegelijkertijd hebben ze elk hun eigen specifieke kenmerken wat hen complementair maakt. Onze derde kabellegger Willem de Vlamingh maakt als allrounder die ook in zeer ondiepe wateren kan werken, onze vloot compleet.”

Dankzij deze investeringen beschikt Jan De Nul Group over een zeer moderne en uitgebalanceerde offshore vloot die nu bestaat uit drie jack-up installatieschepen, drie kraanschepen, drie kabellegschepen, vijf rotsinstallatieschepen en twee multifunctionele schepen.