Jan De Nul rondt eerste grote kabel installatieproject af in Egypte

Jan De Nul Group heeft met succes twee umbilicals (verbindingskabels) geïnstalleerd in Egypte voor de nieuwe gasvelden van West Nile Delta, gelegen in het noorden van Alexandrië.

Speciaal voor dit project heeft Jan De Nul het schip ‘Willem de Vlamingh’ omgebouwd tot een kabellegger. De twee umbilicals, met een lengte van 69 kilometer, zijn in mei 2018 aan boord geladen in Noorwegen en naar Egypte getransporteerd. De installatie begon met het aan land trekken van de kabels over een afstand van 3 kilometer. Tijdens deze operatie had de Willem de Vlamingh amper 7 meter waterdiepte. De installatiewerken zijn begin augustus 2018 met succes afgerond. Het eindstation van de umbilicals is nauwkeurig geïnstalleerd op een diepte van 600 meter.

Willem de Vlamingh en Isaac Newton

Om het risico op beschadiging van de umbilical te beperken zijn de umbilical tijdens de installatie gelijktijdig ingegraven: Terwijl de Willem de Vlamingh de kabel op de zeebodem installeerde, volgde de kabellegger Isaac Newton meteen om de kabel in te graven met behulp van jet trenching.

David Down, Projectmanager bij Subsea7: “De veilige en succesvolle installatie van de umbilicals door Jan De Nul Group was een belangrijke mijlpaal voor ons project. De technische expertise en coöperatieve spirit van Jan De Nul stonden borg voor een succesvolle uitkomst ondanks de grote complexiteit van de operaties voor het trekken van de kabels op het strand en in ondiepe wateren.”