CLV 'Isaac Newton' Foto, Jan De Nul

Jan De Nul verbindt Kreta met het Griekse vasteland

Voor het eerst is het eiland Kreta met het Griekse vasteland verbonden door een onderzeese elektriciteitslink. Een project in opdracht van netbeheerder ADMIE, en toegekend aan Hellenic Cables, waarvoor Jan De Nul de 135 kilometer lange kabel heeft geïnstalleerd, tot op zo’n één kilometer diepte, over een zeer uitdagende zeebodem.

CLV 'Isaac Newton' Foto, Jan De Nul
CLV 'Isaac Newton' Foto, Jan De Nul
CLV ‘Isaac Newton’ Foto, Jan De Nul

Kreta koesterde al decennialang plannen om zich te verbinden met het Griekse vasteland om zo een meer betrouwbare, goedkopere en milieuvriendelijke elektriciteitsaanvoer te realiseren.

De Kreta-Peloponnesos Interconnector wordt ook wel de ‘Interconnection of Records’ genoemd: twee onderzeese AC-kabels van ongeveer 135 kilometer elk en 42 kilometer aan ondergrondse AC-kabels op land verbinden het Kretenzische Chania met Neapoli op het vasteland.

Tobias Boderé, Project Manager bij Jan De Nul Group: “Een uitdagende zeebodem met ruwe rotsen, kabelspanningen van 75 ton, waterdieptes tot 1 kilometer en de installatie van een ongeziene kabellengte in slechte weersomstandigheden: dankzij de tomeloze inzet van onze bemanning aan boord van de Isaac Newton hebben we deze 135 kilometer overbrugd. Samen hebben we de installatie van een van de meest uitdagende interconnectoren ter wereld succesvol opgeleverd.”

Door de nabijheid van de ‘Hellenic Trench’-breuklijn is de zeebodem tussen Kreta en het Griekse vasteland zeer ruw met steile kliffen. Jan De Nul installeerde meerdere soorten beschermingsmateriaal om de kabel te beschermen, en zo de stabiliteit en de levensduur te garanderen. De kabelroute werd geoptimaliseerd en de verschillende soorten op maat gemaakte beschermingssystemen werden met succes geïnstalleerd.