Jeroen van Woerden is Plant Manager of the Year 2016

Jeroen van Woerden van Kemira is tijdens Deltavisie op 16 juni verkozen tot Plant Manager of the Year 2016. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd sinds 2008 en is een initatief van het Petrochem Platform en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), in samenwerking met Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam en sinds vorig jaar ook Votob (tankopslag). Het is de eerste keer dat een Rotterdamse kandidaat er met de titel vandoor gaat. Iets wat sowieso zou gebeuren, want ook de andere finalisten, Koos Donkers van Vopak en Robert van den Kieboom van Euroliquids Europoort, komen uit de Maasstad.

Kemira is een Fins bedrijf dat producten maakt voor de behandeling van industriewater, onder meer voor de papierindustrie, de olie- en mijnindustrie, en het zuiveren van water van gemeenten.

Met zijn team heeft Van Woerden een proces ingezet waardoor de site veiliger is geworden, een prettigere werkomgeving heeft gekregen en die efficiënter is. Daarnaast heeft het management gezocht naar nieuwe partners om de site te ontwikkelen. Mede hierdoor durfde moederbedrijf Kemira het aan om weer te investeren in Rotterdam. Er komt een nieuwe plant voor een biobased productieproces. ‘Mijn rol hierin is geweest dat ik alles heb mogen faciliteren en mensen heb mogen enthousiasmeren’, aldus Van Woerden.

De jury van de verkiezing: ‘Jeroen werkt uitgebreid aan de doelstellingen, blijft hierop meten, sturen en dus focussen. De communicatiestructuur naar de medewerkers is zichtbaar aanwezig in de organisatie en bevordert de transparantie en oprechtheid van zijn filosofie.’

 

De verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse procesindustrie door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen. De focus ligt hierbij op veiligheid, gezondheid, milieu, productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid.

Een vakkundige jury beoordeelt de kandidaten op hun maatschappelijke betrokkenheid, leiderschap en communicatieve vaardigheden. Zij verdeelt 60 procent van de punten. De rest van de punten komt via internetstemmen (20 procent) en stemmen van bezoekers van het congres Deltavisie (20 procent).

De jury bestond uit Jos Benders (voormalig topman Lyondell), Colette Alma (directeur VNCI), Cor Kloet (Voormalig algemeen directeur SPIE Nederland), Ronald Hoenen (site manager DSM Dyneema, Plant Manager of the Year 2015), Frans Scheeren (OCI Nitrogen, Plant Manager of the Year 2014) en Sandra de Bont (directeur Votob).